Kicsit rászoktam - Miért isznak energiaitalt a fiatalok?


Egy pohár energiaital. Az üdítőitalok, energiaitalok, előrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítő után szeptember 1-től népegészségügyi termékadót - a köznyelvben chipsadót - kell fizetni
Vágólapra másolva!
Azért vettem, mert hülye vagyok. Mert finom. Mert ki kell bírni a következő órát. Mert a vizsgaidőszakban kell a pörgés. Ezekkel indokolják a fiatalok, hogy energiaitalt vásárolnak, néha annak ellenére, hogy az ízét ki nem állhatják. Egy tavalyi felmérés szerint két hónap alatt 123 tizenéves lett rosszul mert akár napi több litert is megivott ezekből. A divathullámról mindenki tud, a káros hatásokról is sokan hallottak, leállni mégsem könnyű.
Vágólapra másolva!

"Szerintem a túl sok vitamin okoz bajt, amivel telenyomják, néha több, mint a napi szükséglet. A taurin, az belefér" - mondta egy fiatal fiú egy budai boltban, szégyellősen szorongatva az egyik élelmiszerlánc saját márkás, takarékos vásárlóknak szánt energiaitalát. Ő a vitamintartalomra figyel oda, de azt is megnézi, hogy mekkora az ital taurintartalma. Egy deci energiaitalba kell 400 milligramm taurin és 32 milligramm koffein, az ennél gyengébbek nem érik el a hatást - magyarázta, szerinte a hatás körülbelül egy dupla kávéval ér fel.

"Kicsit rászokott", mert ha néhány napig nem iszik, már érzi magán, hogy tompább. Ugyanezt a tompaságot akkor is érzi, amikor elmúlik egy-egy adag hatása, úgy három-négy óra után, de akkor "talán már mindegy is", vagy ha fontos, hogy élénk maradjon, akkor megiszik még egyet. Vizsgaidőszakban napi hármat iszik, máskor kevesebbet. "Most csak azért ugrottam be egyért, mert... mert hülye vagyok" - mondta.

Három liter energiaital egy nap alatt

Az ÁNTSZ a múlt héten adott ki közleményt arról, hogy a 18 év alatti fiataloknál gyakori az energiaital túladagolása. Két hónapon át - tavaly novemberben és decemberben - gyűjtötték az erről szóló adatokat, és ennyi idő alatt 123 fiatal lett rosszul Magyarországon energiaitaltól, 88 százalékuk 18 évesnél fiatalabb fiú volt. A megbetegedők nagyobb része annyit ivott, hogy orvosi ellátásra szorult. Volt köztük, aki három litert egy nap alatt.

Az [origo] által felkeresett budapesti boltokban az eladók egyetértettek abban, hogy az energiaital a fiatalok mániája. Szinte csak tizen- és huszonéveseknek adnak el belőle. "Főleg vizsgaidőszakban egyszerre két-három dobozzal vesznek, de van másfél literes kiszerelésű, azt is viszik" - mondta az eladó az egyik Karinthy Frigyes úti ábécében.

Egy másik élelmiszerbolt biztonsági őre szerint vannak, akik naponta kétszer is betérnek energiaitalért - reggel és iskola után. A bulira készülők többnyire röviditallal párosítják. Az alsósok egyet-egyet, a nagyobbak kettőt-hármat is vesznek, mondta a bolt eladója. Egyszer bejött egy szülő, aki három karton energiaitalt vett a gyerekének, mert az éppen vizsgára készült. Az eladók nem szólhatnak bele, az energiaital nem korhatáros, gyerekek is vásárolhatják.

A kicsiknél divat, és finom is

Egy nagyobb élelmiszerboltban fél óra alatt öten is megálltak az energiaitalos polcnál, volt, aki egy, volt, aki két dobozzal vett. Sokan mondták, hogy a vizsgaidőszakra kell valami, ami felpörgeti őket, egy főiskolás lány pedig egy három óra hosszú előadásra készült fel az egyik olcsóbb energiaitallal.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Jobban bírják a stresszt

"Én buli előtt szoktam inni, csak amikor tudom, hogy különben hajnalra nagyon fáradt lennék" - mondta egy gimnazista lány, aki két negyedliteres dobozzal vett magának. Nem igazán szereti az ízét, ezért nem is iszik rendszeresen, pedig divattá vált az energiaital. "Az öcsémék osztályában a félliteres a menő, ő is olyat akar. Mondjuk, nem tudom, hogy azt hogyan lehet meginni, mert nagyon rossz."

A kisebbek körében biztosan divathullámról van szó két főiskolás lány szerint is. "A tizennégy évesek biztosan nem azért isszák, mert annyira kell nekik" - mondta egyikük. "Az is számít, hogy nagyon finomak" - tette hozzá a barátnője. Ők alaposan letesztelték már a márkákat: van olyan, amelyik középárban van, mégsem élénkít annyira, mint a legolcsóbbak, a legjobb íze viszont a legdrágábbaknak van - magyarázták. Azt is tudják, hogy nagy mennyiségben káros lehet az energiaital, mindketten élelmiszermérnöknek tanulnak. Még soha nem lettek rosszul tőle, viszont a koffeintablettával már megjárták.

Nyolc-tíz évesek is túladagolták magukat

Azoknál, akik nem szoktak a koffeintartalmú italokhoz, a túladagolás akár halálhoz is vezethet - az ÁNTSZ szerint ezért aggasztó, hogy főként a fiatalok körében terjedt el az energiaitalok fogyasztása. A túladagolás miatt rosszul lett fogyasztók 3 százaléka 8-10 éves volt, 18 százalékuk 11-12, 26 százalékuk 13-14 éves. 19 százalékuk 15-16, 12 százalékuk 17-18 éves volt, és csak a maradék 22 százalék 19 éves vagy annál idősebb. A fogyasztók 23 százaléka kipróbálta már azt is, hogy alkoholt iszik energiaitalra.

"Az energiaital azért is különösen veszélyes, mert átmenetileg felpörget, növeli a teljesítményt, de utána még erőteljesebb fáradtságot okozhat, amely újabb és újabb fogyasztásra ösztönöz. Az energiaitalok koffeint és más, a koffein hatását felerősítő összetevőket is tartalmaznak. A nagy mennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein-túladagolás tüneteit: erős hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is. Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben és a vesében is" - figyelmeztetett az ÁNTSZ.

Az energiaitalokat az üdítőitalok, az előre csomagolt cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítő mellett 2011 szeptembere óta népegészségügyi termékadó, azaz a chipsadó sújtja. Erről itt olvashat részletesebben.

Mi okozza a pörgést?

Taurin

Aminosav, alkoholban nem, forró vízben viszont jól oldódik. 1824-ben fedezték fel, kezdetben ökörepéből nyerték ki (innen a neve is), most már vegyipari termék. A világ összes taurintermelése 2010-ben ötvenezer tonnánál több volt. Az anyatejben is megtalálható. Mivel a szervezet is képes előállítani, hiánybetegség emberben nem nagyon tapasztalható. Élettani hatása csak részben ismert. Szerepet játszik a kálciumáramlás szabályozásában, egyes szövetek (például a szívizom) normális működésében, az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a glükóz sejtekbe áramlását, ezáltal nő a fizikai teljesítőképesség, csökken a vércukorszint. Epilepsziásoknál csökkenti a rohamok számát. Az izmok tartós terhelése esetén taurintartalmuk csökken, egy idő után ez görcsökhöz vezethet. Állati eredetű ételek is tartalmazzák: hal, húsok (főleg a bárányé) és belsőségek. Hasfájást, rosszullétet, függőséget is okozhat, és hashajtó hatású. Egy liter energiaital általában 400 milligramm taurint tartalmaz.

Koffein

Metilxantin-származék, fehér, keserű ízű, kristályos vegyület, a kávé (1-1,5 százalék), tea (2-5 százalék) és kóladió (1,5 százalék) alkaloidja. Vízben rosszul oldódik. A központi idegrendszert izgatja, emeli a légzésszámot és a testhőmérsékletet, fokozza a vizeletkiválasztást, szűkíti az agyi ereket. A gyógyászatban alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, élénkítőszerként, valamint fájdalomcsillapító és megfázás elleni gyógyszerek gyártásához használják. Enyhíti a fáradtság tüneteit, és fokozza a munkaképességet, a szellemi tevékenységet, javítja az ítéletalkotást és a megfigyelőképességet, csökkenti a fáradtságot és álmosságot. Az izmok teljesítőképességét fokozza. Serkentő hatása kellemesebb közérzetet is okozhat. Pszichés labilitás, depresszió, lehangoltság esetén viszont növelheti a probléma súlyosságát, izgatottságot, ingerlékenységet okozhat. Tartós fogyasztás esetén enyhe függőség alakul ki, de ez néhány hét alatt megszüntethető. 300 milligramm fölötti fogyasztás kézremegést, erős szívdobogást, a fejben vértolulást idézhet elő. Magas vérnyomást, ritmuszavart, szorongást, pánikrohamot, migrént okozhat, de a gyomorra is káros hatással lehet, gyomorégéssel járhat, és a hasnyálmirigyrák rizikófaktora. 5-10 gramm elfogyasztása halált okozhat. Egy liter energiaital általában 98-1000 milligrammot tartalmaz.

Guarana

A kétszikűek osztályába, a szappanfavirágúak rendjébe, a szappanfafélék családjába tartozó, Dél-Amerikában honos gyógynövény. Az őslakó indiánok évszázadok óta fogyasztják. Hatása hasonló a kávéhoz, de hosszú, akár 6-8 órán át tartó frissességet okoz, és nincs ismert káros mellékhatása. Javítja a testi és szellemi teljesítőképességet. Fájdalomcsillapító hatása is ismert. Általános testi gyengeség, fáradtság ellen, fogyókúrákban és enyhe hasmenés kiegészítő kezelésében is alkalmazzák. Fiziológiás hatása a koffeinnek és származékainak köszönhető. A növény alkalmazása veszélytelen, de nagy, száz milligrammot meghaladó adagban a koffein miatt mellékhatásai lehetnek.

Ginzeng

A panax nemzetségbe tartozó növényfajokat szokás így nevezni. 11 lassú növésű évelő növényfaj tartozik ide. Gyökerét évszázadok óta használják a Távol-Keleten. Több mint négyszáz éve termesztik. A növény sajátossága, hogy csak árnyékban nő. Ernyős virágzatú. A kínaiak jensennek, azaz embergyökérnek hívják. Nem annyira az emberre kifejtett hatása (szellemi és fizikai erőnlétfokozó, afrodiziákum), mint inkább a gyökér alakja miatt. Számos, Magyarországon is kapható, kínai eredetű potencianövelő készítmény alapanyaga.

Forrás: wikipedia