Az orvos ma sem vizsgálná meg az átfagyott embert

Vágólapra másolva!
Nem alakult volna másként akkor sem, ha megvizsgálom - mondta az [origo]-nak Garabonc háziorvosa, aki kórház helyett hajléktalanszállóra küldte azt a férfit, aki három nap múlva tüdőgyulladásban meghalt.
Vágólapra másolva!

Az ügyeletes orvos utasítására kórház helyett hajléktalanszállóra vitték azt a 42 éves férfit, akire idősebb, kihűlés miatt meghalt lakótársának holttestével együtt találtak rá a Zala megyei Garaboncon szombaton. Később kiderült, hogy tüdőgyulladása van, de a kórházban életét vesztette, mert már nem tudtak rajta segíteni.

A 42 éves férfi gyakran töltötte az idejét abban a szoba-konyhás házban, melyben a holtan talált férfi albérlőként lakott - mondta az [origo]-nak kedden Garabonc független polgármestere. Koma László elmondása szerint szombaton a ház főbérlője tőle kért segítséget, amikor észrevette, hogy az egyik férfi a házban meghalt, a másik pedig nagyon rossz állapotban van.

Koma László a főbérlővel együtt átment a házba, ahol találkozott a telefonon kihívott ügyeletes orvossal. A polgármester szerint az orvos megállapította, hogy az idősebb, földön fekvő férfi elhunyt, de a másik férfit nem vizsgálta meg, csak annyit mondott, hogy vele nincs semmi probléma, majd felmelegszik, vigyék fűtött helyre.

A helyszínre kihívott háziorvos, Tarnai Zsuzsanna azt mondta az [origo]-nak szerdán, hogy nem látta akut, orvosi ellátásra szükséges állapotban a férfit. Mint mondta, a téli időjárásnak megfelelően volt felöltözve, és bár gyenge lábakon állt, nem köhögött, és lázas sem volt. Ezt abból állapította meg, hogy fogta a férfi kezét, miközben kisegítette a szobából. "Nem hozzá hívtak ki, minden utamba esőt nem vizsgálok meg mínusz tíz fokban, és ezt ő nem is kérte" - fogalmazott.

Koma László polgármester szerint a kiérkező rendőrök mentőt akartak hívni a férfihoz, hogy kórházba vitessék, de a mentősök azt mondták, csak akkor jönnek ki, ha az ügyeletes orvos beutalót ad - ez pedig nem történt meg.

Tarnai Zsuzsanna erre azt mondta, hogy nem tartja indokoltnak a mentők kihívását csak azért, hogy valakit meleg helyre vigyenek, így ma sem döntene másként. A háziorvos szerint a mentő az akut betegekért van, itt pedig krónikus állapotról volt szó.

Elmondása szerint az elhunyt férfi "Garabonc hajléktalanja" volt, alkoholizmusa ismert volt, és látszottak rajta az alkohol okozta agyi leépülés tünetei "Nem tudta elmondani, hogy mi történt, vagy, hogy mióta ült a halott mellett" - magyarázta a szombati eseményeket az orvos.

Tarnai Zsuzsanna szerint a férfit a szembe házban lakó szüleihez kísérték, de azok nem engedték be őket a házba. A Zala Megyei Rendőrkapitányság az [origo]-nak azt mondta, hogy a szülői elutasítás után az orvos azt javasolta, hogy a férfit vigyék hajléktalanszállóba. A hajléktalanszálló vezetője elmondta, hogy a férfi hétfőn hajnalban rosszul lett, légzési nehézségei miatt mentőt hívtak hozzá, és elvitték a nagykanizsai kórházba. A beteg férfi itt hunyt el, halálának oka tüdőgyulladás volt, illetve annak szövődményei.

A rendőrség vizsgálatot indított a haláleset körülményeinek tisztázására, bár Tarnai Zsuzsanna erről egyelőre nem tud, de ha szólnak neki, "akkor majd válaszol a kérdésekre". Tarnai szerint semmi sem alakult volna másként akkor sem, ha ő akkor megvizsgálja a férfit. "Ha volt tüdőgyulladása, akkor az már jó pár napja kezdődött, hiszen "hetek óta fűtetlen lakásokban volt valahol a hegyen".