A hideg miatt újraindulnak a német atomerőművek

Vágólapra másolva!
A hidegrekord megdőlésére nem lehet számítani a napokban, ennek ellenére az akár mínusz 20 fokos várható hőmérséklet miatt három megyére is másodfokú veszélyjelzést adott ki a meteorológiai szolgálat. Csütörtökre virradóra egy kihűlt férfi holttestét találták meg iskolások Nagykanizsa külterületén, több embert is hajléktalanszállóra vittek. A jégzajlás miatt csütörtök estétől elrendeltél a hajózási tilalmat a Duna magyarországi szakaszán. Németországban újraidítják a fukusimai katasztrófa után leállított atomerőműveket, Szerbiában áramkorlátozás van.
Vágólapra másolva!

Várhatóan nem dől meg sem az országos, sem a budapesti hidegrekord a napokban. Annak ellenére, hogy szerda éjszaka mínusz 26,1 fokot mértek Baján, ez másfél fokkal volt melegebb, mint az ezen a napon mért eddig leghidegebb - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. Budapesten az éjszaka mínusz 14,3 fokot mértek.

A meteorológiai szolgálat honlapján olvasható friss előrejelzés szerint csütörtökön napközben megvastagszik a felhőzet. Főként a Dunántúlon és északkeleten elszórtan havazás, hózápor is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában mínusz 6 és mínusz 11 fok között várható, este többnyire mínusz 10 és mínusz 18 fok köré süllyed a hőmérséklet. Az országban három megyére (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád) adott ki a meteorológiai szolgálat másodfokú veszélyjelzést a mínusz 20 fok alá csökkenő hőmérséklet miatt. Elsőfokú jelzés Somogyban, Tolnában, Békésben, Hajdú-Biharban és Szabolcs megyében van érvényben, itt várhatóan mínusz 15 foknál hidegebb lesz.

Hajózási tilalom a Dunán

Csütörtökre tovább vastagodott a jég a Zala folyón és a Kis-Balatonon, ezért első fokú jégvédelmi készültség van érvényben, amely fokozott figyelőszolgálatot jelent - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Nádor István tájékoztatása szerint a Kis-Balaton szivattyútelepeinél nyolc-kilenc centiméter vastag az összefüggő jég, rajta a hóréteg nyolc-tíz centiméter. A Kis-Balaton zsilipjeinél 12-15 centiméter vastagságúra hízott a jég, a hóréteg öt centiméter, a tározót teljes szélességben állójég borítja.

A Duna erősödő jégzajlása és az előrejelzések miatt a Nemzeti Közlekedési Hatóság csütörtök este tíz órától hajózási zárlatot rendelt el a Duna magyarországi szakaszának 1811-es és 1433-as folyamkilométere között, ami gyakorlatilag a folyó teljes magyarországi szakasza.

A zárlat alól kizárólag a folyamfelügyeleti és vízügyi szervek hajói, a jégtörésben és mentésben résztvevő hajók, és az úszó létesítmények téli menedékhelyre történő továbbításában résztvevő géphajók mentesülnek. A zárlat életbe lépésének időpontjában még úton lévő hajók az első, arra alkalmas biztonságos veszteglőhelyig mehetnek csak el.

Fagyszünet Vas megyében

A hideg idő miatt fagyszünetet rendelt el a fenntartó önkormányzat a Vas megyei csehimindszenti iskolában és óvodában. Süveges Géza iskolaigazgató az MTI-nek elmondta, hogy az iskolájukba 95 gyerek jár, a szomszédos Bérbaltavárról is érkeznek gyerekek. Az ötvenes években épített intézmény ablakai rosszul zárnak, a nagy szélben átsüvít a levegő a tantermeken, és kiviszi azt a kis meleget is, amelyet az egyébként is elavult fűtési rendszerrel el tudnának érni.

Csütörtökön bejelentették azt is, hogy meghosszabbították a rendkívüli tanítási szünetet a nyírbogdányi általános iskolában és óvodában. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben hétfőn elrendelt fagyszünet így a jövő hét péntekig tart, a kiesett tanítási napokat pedig szombati napokon fogják pótolni.

A megyében több településen van érvényben fagyszünet: a tiszavasvári középiskolában a múlt hét csütörtökön, az újfehértói bölcsődékben, óvodákban, illetve az általános iskolákban és középiskolákban hétfőn rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet. Az MTI információi szerint ezen a héten Vasmegyeren sem kell óvodába, illetve iskolába menniük a gyerekeknek, Nyírmeggyesen pedig egy ötnapos fagyszünet után csütörtökön kezdődött újra a tanítás a helyi iskolában.

Iskolások találták meg a kihűlt férfit

Egy fűtetlen szalapai pajtában élő férfit szállítottak a rendőrök a zalaegerszegi hajléktalanszállóra, és két másik átfagyott embernek is segítettek - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. Valószínűleg kihűlt és megfagyott az éjszaka az a férfi, akire reggel iskolások találtak rá Nagykanizsa miklósfai városrészében, a településrészről a közeli szőlőhegyre vezető úton. A behavazott, hófúvásos utat a halottszállítók sem tudták autójukkal megközelíteni.

Németorszgban újraindulnak az atomerőművek

Németországban a különösen hideg időjárás miatt újraindítottak több olyan atomerőművet, amelynek reaktorait a fukusimai atomerőműben bekövetkezett baleset után leállították. Erről a Handelsblatt számolt be hozzátéve, hogy értesülése szerint négy energiavállalat - Tennet, 50 Hertz, Amprion, EnBW - szerdán döntött az atomerőművek újraindításáról.

A lapnak nyilatkozó forrás szerint a lépés azt jelzi, milyen feszült helyzet alakult ki a német energiaágazatban a régóta nem tapasztalt hideg időjárás miatt. Különösen súlyos a helyzet Németország déli vidékén, ahol igen sok ipari vállalat található.

Németország tavaly június végén döntött arról, hogy a 17 német nukleáris reaktort legkésőbb 2022-ig leállítják. Ténylegesen azonban már csak kilencet kell bezárni, mert a kormány a nyolc legrégebbit a Fukusimában történtek nyomán azonnali hatállyal leállított.

Szerbiában Újvidéken és Vajdaság-szerte megkezdődött azoknak a nagyfogyasztóknak a lekapcsolása az energiaellátási hálózatokról, amelyek nem végeznek közérdekű tevékenységet - jelentette be az Elektrovojvodina áramszolgáltató vállalat csütörtökön. Az áramszolgáltatás kikapcsolásáról, vagy legalábbis a technikai minimumra csökkentéséről szóló értesítések sürgős kikézbesítése már megkezdődött, és valamennyi érintett 24 órán belül megkapja az erről szóló tájékoztatást. Az Elektrovojvodina már megtette a szolgáltatás korlátozásának előkészületeit

A rendkívül nagy hideg miatt válságos helyzet állt elő a kolubarai szénmedencében, ahol a külszíni fejtéseket végző gépek és gépi berendezések befagytak, emiatt kivételesen megnehezült a hőerőművek szénellátása is.

Az állami szervek és az Elektroprivrede Srbija (EPS) villanygazdálkodási vállalat áramtakarékossági felhívásai nem hozták meg a várt eredményt, így például szerdán az ország áramfogyasztása elérte a 162,67 millió kilowattórát.

Ezzel egy időben Szerbia árambehozatala elérte a maximumot, és az egész térségben uralkodó helyzet miatt a hálózat terhelhetősége is véges.

Újvidéken, a Szerb Nemzeti Színház csütörtöktől kezdődően egyelőre lemondta az összes előadását a súlyos áramellátási helyzet miatt.