Orbán: Nyeglén és sértőn beszél velünk az EU

Orbán Viktor évértékelője a Millenáris parkban 2012.02.07-én
Vágólapra másolva!
Higgadt, nyugodt tárgyalásra van szükség az Európai Unióval, ám azt elvárjuk, hogy tartsák tiszteletben a magyar nép mindenkori akaratát - jelentette ki Orbán Viktor abban az interjúban, amelyet pénteken sugárzott az egri városi tévé.
Vágólapra másolva!

"Nagyon sok, az európaiság iránt elkötelezett ember él, a többségünk ilyen Magyarországon. De az, amit tapasztalunk, az a viselkedés, az a bánásmód, az a nyegleség, az a bántó, sértő, inzultáló hangnem, ahogyan velünk és rólunk beszélnek, az bizony nem barátaivá tesz minket az Európai Uniónak és az európai gondolatnak, hanem inkább ellenfelévé" - fogalmazott az egri városi tévének adott interjújában a miniszterelnök. "Vagyis az, amit ma Magyarországgal csinálnak, pont az ellenkező hatást váltja ki" - tette hozzá.

A politikus, aki a Fidesz és a KDNP egri kihelyezett frakcióülése alkalmából nyilatkozott a városi televíziónak, hangsúlyozta: az a helyzet, hogy bele akarnak szólni abba, hogy miként éljünk, de ebből nem kérünk, ezt a kérdést szerinte majd 10 millió magyar fogja eldönteni.

Ugyanis "kívülről akarnak nyomást gyakorolni arra, hogy a magyarok hogyan szervezzék az alkotmányukat, hogyan védjék meg a gazdasági érdekeiket, vagy hogy a bankokat is bevonják-e a teherviselésbe". Orbán szerint "az európai szabályokat betartjuk, de hogy nekünk mi a jó, azt nem tudják megmondani Brüsszelből, de ha meg akarnák mondani, akkor nagyon sokat ártanának az európai eszmének". Azt mondta, arra szokta kérni az európaiakat, hogy vegyék figyelembe, hogy "ez egy tartással, önbecsüléssel rendelkező, büszke nép".

Orbán azt mondta, akkor lesz nyugodt afelől, hogy Magyarország biztonságban van, ha legalább öt és fél millióan dolgoznak és fizetnek adót, miközben a kormányváltáskor mindössze 2,6 millió volt ez a szám. Ennek érdekében szerinte növelni kell a teljesítményünket, például a mérnökképzésben vagy az informatikai képzésben. Ugyanis az a beteges helyzet állt elő, hogy miközben szakemberhiánytól szenved a gazdaság, sok a munkanélküli. Ennek megfordítását szolgálja az a törekvés is, amely az általános- és a középiskolai képzés megújítására irányul. Ezért a jövőben kiemelt figyelemre számíthatnak a tanárképzéssel is foglalkozó intézmények - tette hozzá.