Rogán: A kormány nem engedi meg, hogy fizetésképtelen legyen a BKV

Rogán Antal, a főváros V. kerületének polgármestere megérkezik a Belváros új főutcájának alapkőletételére
Vágólapra másolva!
A normatív támogatás folyósításának feltétele, hogy 2012-ben a főváros vállaljon nagyobb részt a BKV működéséből - mondta az V. kerületi polgármester egy interjúban. Rogán Antal arról is beszélt, hogy a kormány várhatóan májusig megállapodást köt az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.
Vágólapra másolva!

A kormány azt szeretné elérni, hogy ne kelljen rendkívüli, tartós támogatásokat adni a BKV-nak idén sem, de jövőre semmiképpen; azt a normatív támogatást, amely az Országgyűlés által elfogadott költségvetésben szerepelt, a kabinet nem akarja másra költeni - mondta Rogán Antal, az V. kerület polgármestere a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A napilap szombati számában megjelent interjúban a fideszes politikus hangsúlyozta, hogy 2010-ben és 2011-ben a kormány normatív támogatás, fogyasztói árkiegészítés és veszteségfinanszírozás címén 140 milliárd forinttal támogatta a közlekedési cég működését. Ehhez képest a főváros működésre nem, csak fejlesztésekre biztosított forrást a BKV-nak. A normatív támogatás folyósításának feltétele, hogy 2012-ben a főváros vállaljon nagyobb részt a BKV működéséből - tette hozzá.

Rogán Antal szerint az lenne az optimális, ha a fogyasztói árkiegészítésen felül a kormány és a főváros egyenlő arányban finanszírozná a BKV működését. Mindenképpen szükség van olyan átalakítási tervekre, amelyek ezt tűzik ki célul 2013-ra vagy 2014-re.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz népszerűségének nem tesz túl jót egy folytonos Rogán-Tarlós vita, azt mondta, nem is óhajt ilyen vitában részt venni. "Sajnálom, hogy én mondtam ki azt, ami szerintem mindenki számára nyilvánvaló: az a tény, hogy a fővárosnak nagyobb energiákat kell mozgósítania a BKV érdekében."

Az útdíj ötlete körüli ellentmondásokról azt mondta: "A főpolgármester úrral közösen vettem részt egy megbeszélésen, és az útdíj kifejezéssel egy ott megtárgyalt dokumentumban találkoztam először. Ezt a dokumentumot a Fővárosi Önkormányzatnál készítették."

Májusban lehet EU/IMF-megállapodás

Rogán Antal arról is beszélt, hogy a Magyarország elleni uniós kötelezettségi eljárást érintő törvényjavaslatokkal az első héten még nem foglalkozik a parlament. "Én szerencsésebbnek tartom azt a megoldást, ha a törvényjavaslatokat először a brüsszeli bizottság véleményezi, és csak azután kerülnek a parlament elé" - mondta Rogán Antal. Hozzátette, hogy szerinte legkorábban március elején kezdődhetnek meg a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, így a végleges megállapodás a második negyedév közepéig jöhet létre.