Tarlós: A főváros a padlást is kisöpri a BKV megmentéséért

Vágólapra másolva!
A főpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány feltételeit "vért izzadva" teljesíti a főváros még úgy is, hogy emiatt az összes többi közszolgáltatás sérül. Tarlós Lázár Jánosnak és Rogán Antalnak is: az V. kerületi polgármesternek azt, hogy ne Abu-Dzabiból üzengessen a BKV helyzetéről. A főpolgármester kijelentette, hogy nem mondana le, ha csődbe menne a BKV, és megerősítette, hogy a közlekedési társaság gazdasági vezetőjét bízta meg a cég vezetésével.
Vágólapra másolva!

Tarlós István úgy gondolja, hogy kezd kezelhetetlenné válni a kommunikáció a BKV körül, ezért döntött úgy, hogy tisztázza a társaság helyzetét. A főpolgármester hétfői budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a BKV érdekében nem szeretne további összetűzésbe kerülni a kormánnyal, de mindenekelőtt Lázár Jánosnak és Rogán Antalnak üzent.

Azt kérem Lázár János barátomtól és kollégámtól, hogy nézze meg hány százalékát kapja vissza a befizetett szja-nak Hódemzővásárhely és Budapest, és utána mondja azt, hogy ki turkál, kinek a zsebében - mondta Tarlós. A városvezető hozzátette, hogy a fővárosi kerületek ebben a ciklusban csak vitték a pénzt, és nem adtak bele semmit a fővárosi költségvetésbe. Beszélt Rogán Antal "hirtelen jött, szűnni nem akaró véleménynyilvánításáról" a BKV-ról.

Tarlós nehezményezte, hogy az V. kerületi polgármester úgy tesz, mintha kívülállóként fogalmazná meg a bírálatait. Miközben kiemelte, hogy számítanak Rogán Antal javaslataira, Tarlós István emlékeztetett arra is, hogy a politikus a főváros gazdasági bizottságának elnökeként és fővárosi képviselőként támogatta az előterjesztéseket. Ezzel arra utalt, hogy Rogán eddig mindent megszavazott, mégis bírálja a fővárosi vezetést.

Rogán Antal ne Abu-Dzabiból üzengessen a BKV helyzetéről - mondta Tarlós István.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a fővárosi vezetés mögött egy költségvetési év van, és 2011-ben a BKV-nak nem voltak problémái, visszafizetett 13 milliárdot a hiteléből és nem vett fel újabb kölcsönt a működésére.

Március végén egy nyolc éve felvett, 40 milliárd forintos hitelt kell "kiizzadni a semmiből" - mondta Tarlós, aki ennek a 2004-es adósságállománynak a rendezését nevezte a legveszélyesebbnek. Ha ugyanis a hitel felszámolására nem kap sürgős segítséget a főváros, előfordulhat, hogy a BKV járművei a remízben maradhatnak - mondta kissé elcsukló hangon. Ha ezt nem kezelik, fizetésképtelenné válik a BKV - mondta a főpolgármester.

A kormány úgynevezett 1+1 forintos feltételét "vért izzadva" teljesíti a főváros, még úgy is, hogy emiatt az összes többi közszolgáltatás sérül - mondta. Egy hét múlva a főváros leteszi a kormány elé azt a koncepciót, amelyet a kormány az IMF előtt bemutathat, de figyelmeztetett, hogy ezzel a BKV hosszú távú helyzete nem oldódik meg.

"Egy frászt fontolgatom a lemondásomat"

Tarlós szerint BKV helyzetének megoldásához a fővárosnak, ha állami támogatást nem is, de bevételi lehetőséget kell kapnia. "Ha a különböző okokból eladósodott önkoményzatok mind kérhetik a kormány segítségét, akkor a főváros miért nem" - tette fel a kérdést.

Tarlós szerint nincs esély arra, hogy a kerületekkel együtt oldják meg a BKV problémáját, mert ez a törvény szerint nem feladatuk. Megerősítette, hogy kedden találkozik a kerületi és a Pest megyei polgármesterekkel, de ettől nem vár semmit, csak kommunikációs trükköket.

Újságírói kérdésre azt mondta, ő lenne a legboldogabb, ha bekövetkezne a BKV államosítása, mert a város az összes többi problémáját meg tudja oldani. Beszélt arról is, hogy a kormánynak legalább akkora kára származna a BKV-ból, mint a fővárosnak.

"Egy frászt fontolgatom a lemondásomat" - mondta arra a felvetésre, hogy a BKV csődje esetén lemondana-e. Megerősítette, hogy a Bolla Tibort, a BKV gazdasági vezetőjét bízta meg a közlekedési társaság vezetésével.