Még Tarlós is többet várt a polgármesteri találkozótól

Kerületi polgármesterek, Tarlós István, BKV, sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Nem pénzt, hanem javaslatokat kért Tarlós István főpolgármester azoktól a településvezetőktől, akiket a BKV finanszírozása miatt hívott a Városházára. A kedd délutáni egyeztetésen főként az agglomerációs települések szólaltak fel, szerintük a BKV finanszírozása akkor is elsősorban a főváros feladata, ha azt az elővárosokból naponta munkába érkezők is használják. A kerületi polgármesterek közül többen idő előtt távoztak a teremből, a két legbefolyásosabb, Rogán Antal és Pokorni Zoltán pedig el sem ment.
Vágólapra másolva!

"Jó ötleteket várok, semmint forintokat" - mondta Tarlós István főpolgármester a kerületi és agglomerációs településvezetőkkel tartott keddi megbeszélésén. A főpolgármester azért hívta össze a polgármestereket, hogy a BKV finanszírozásáról egyeztessenek. "Nem feszültséget, vitát szeretnénk, nem akarunk senkinek a zsebében turkálni, javaslatokat, támogató ötleteket szeretnénk főleg a kerületi vezetőktől" - jelentette ki Tarlós István, aki azt azt ígérte, hogy a javaslatokat beépíti abba a szakmai anyagba, amelyet jövő hétfőn le tesz a kormányfő asztalára.

A kedd délutáni tárgyalásra a 23 budapesti kerület és 25 agglomerációs település vezetőjét hívta meg a főpolgármester. Többen nem jelentek meg személyesen, helyettesét küldte például Rogán Antal V. kerületi és Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester.

Tarlóst csak a Műegyetemen értik

A főpolgármester azt mondta a településvezetőnek: belátja, hogy a kerületek és a települések "nincsenek abban a helyzetben", hogy pénzt adjanak a BKV működtetésére, de szerinte jelenleg a főváros se tudja önmagában finanszírozni a közlekedési céget, ezért kér állami segítséget. "Eszünk ágában sincs saját kormányunk ellen politizálni, de fogadja el mindenki, hogy a főváros önmagában nem tudja biztosítani ennek a közlekedési cégnek a működését" - fogalmazott Tarlós István.

Dietz Ferenc, Szentendre fideszes polgármestere közbevetette, fél évvel korábban kellett volna javaslatokat kérni a polgármesterektől. Erre Tarlós annyit válaszolt, hogy "ötleteket bármikor szabad kérni", és amúgy is Orbán Viktor miniszterelnök kérésére hívta össze a megbeszélést. Tarlós később megjegyezte, hogy délelőtt a Műszaki Egyetemen tartott előadást, és "üdítő élmény volt, hogy értették, amit mondtam". Ezt több polgármester is visszautasította: Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere azt mondta: "mi is értjük, amit mond", Turai István, Törökbálint fideszes polgármestere pedig azt válaszolta, ő is műszaki végzettségű, ő is szót tud érteni Tarlós Istvánnal. Kovács Péter ezután rövid hozzászólásában arról beszélt, hogy szerinte a közszolgáltató cégektől kellene átcsoportosítania a pénzt a fővárosnak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kocsis Máté és Papcsák Ferenc kerületi polgármesterek a találkozón

A nyílt tárgyaláson főként az agglomerációs települések polgármesterei szólaltak fel. Szentendre, Nagykovácsi és Gyál polgármestere is azt hangsúlyozta, hogy a BKV finanszírozása a főváros feladata. Szente Kálmán solymári fideszes településvezető azt kérte Tarlóstól, mondja meg, mégis mire adjanak pénzt, de a főpolgármester félbeszakította és azt mondta, "majd nem jár arra a busz, például arra". A vita közben Tarlós utólagos négyszemközti tisztázást is javasolt a település vezetőjének.

A főpolgármester másfél óra után megkérdezte, a szerinte inkább érintett kerületi vezetőknek van-e javaslata, "Kovács Péteren kívül hozzászólna-e valaki", de senki nem jelentkezett. A megszólítottak közül többen pedig a megbeszélés vége előtt távoztak a teremből.

Lázár és Kósa városával példálóztak

A főpolgármester az egyeztetésen azt hangsúlyozta, hogy a BKV-nak áprilisig majdnem negyvenmilliárd forint hitelt kell visszafizetnie, és "ha nem kezelik ezt az adósságállományt, akkor a cég össze fog omlani". Tarlós hozzátette, hogy a BKV csődje után elveszítik a négyes metróra kapott uniós támogatást is, és a fővárost is csődeljárás alá vonnák.

György István főpolgármester-helyettes részletes prezentációt tartott a BKV finanszírozásáról. A jelenlévő, többségében fideszes településvezetők felhördültek, amikor György István a budapesti közlekedés finanszírozását összehasonlította a hódmezővásárhelyi és debreceni helyzettel (Hódmezőváráshelyen Lázár János fideszes frakcióvezető, Debrecenben Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a polgármester). György István szerint a két városban - Budapesttel ellentétben - az adóbevételek nagyságrenddel meghaladják a közösségi közlekedésre fordított összeget.

Tarlós a megbeszélés végén megkérdezte, kíván-e valaki konkrét forrást felajánlani a BKV-nak, de erre a polgármesterek halk nevetéssel válaszoltak.

A megbeszélés után a főpolgármester az [origo]-nak azt mondta, ennél azért többet várt volna a kerületi polgármesterektől.