Célba veszi az Orbán-kormányt a visszatérő Kuncze Gábor

Vágólapra másolva!
A Szabadelvű Polgári Egyesület elnökeként visszatér a politikába Kuncze Gábor - erősítette meg az [origo]-nak a Heti Válasz értesülését az SZDSZ volt elnöke. A politikus szerint nem az egykori SZDSZ-szavazókat, hanem szélesebb réteget, a demokráciát fontosnak tartókat akarják megszólítani. Az egyesület a politikus bevallása szerint több, az elmúlt hónapokban létrejött és a jobboldali kormány leváltását akaró szervezettel is kapcsolatban áll, és az Orbán-kormány leváltása érdekében bármilyen más, demokratikus erővel is kész összefogni. Azt mondta, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval még nem tárgyaltak együttműködésről.
Vágólapra másolva!

Visszatér a politikába Kuncze Gábor - erősítette meg a Heti Válasz értesülését az [origo]-nak az SZDSZ korábbi elnöke. A hetilap keddi cikke arról ír, hogy a politikus a több egykori SZDSZ-es képviselőt is vezetőségi tagjai közt tudó Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) elnökeként tűnt fel február elején.

A Heti Válasz úgy tudja, hogy az SZPE és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) többszöri tárgyalásai után arról született megegyezés, hogy az egyesület a DK-tól szervezetileg elkülönülve, de azzal szoros együttműködésben politizálna a jövőben, mégpedig azért, mert így saját jogon jelenhetne meg az ellenzéki kerekasztal-kezdeményezéseken és így eggyel több Gyurcsányhoz lojális szervezet lehetne tagja az Orbán Viktor leváltására szerveződő, tervezett ellenzéki összefogásnak. (A Heti Válasz korábban arról írt, hogy Kuncze magába a DK-ba lépne be, a politikus az [origo]-nak akkor ezt cáfolta, de az ellenzéki összefogást akkor is az egyetlen járható útnak nevezte.)

Kuncze az [origo]-nak határozottan tagadta, hogy bármiféle összefogásról megállapodtak volna a DK-val. Állítása szerint semmilyen egyeztetés nem volt eddig a Gyurcsány vezette szervezet és az SZPE között, de később mindenkivel készek együttműködni, "akinek fontos a demokrácia." A Demokratikus Koalíción kívül ugyanakkor több más, az elmúlt hónapokban létrejött és a jobboldali kormány leváltását akaró szervezettel személyes kapcsolatban állnak Kuncze szerint, de hogy melyekkel, azt nem kívánta elárulni.

Az egyesület célját az SZDSZ korábbi elnöke a magyarországi demokrácia megőrzésében határozta meg, a célcsoportját pedig "azokban az idősebbekben, akik éltek a rendszerváltás előtt, és nem kérnek még egyszer egy autoriter rendszerből, illetve azokban a fiatalokban, akiknek ugyan nincsenek emlékeik az említett időszakból, de nem akarják elengedni a szabadságot".

Arra a kérdésre, hogy az egyesület elsősorban az SZDSZ egykori szavazóit kívánja-e megszólítani, Kuncze azt mondta, hogy bár ennek a körnek ma valóban nincs megfelelő politikai képviselete Magyarországon, az egyesület nem szavazókban gondolkodik, hanem mindazokban, akik úgy gondolkodnak, hogy "az állam, a kormány hagyja élni őket", ezek pedig állítása szerint jóval többen vannak, mint az SZDSZ valamikori szavazói.

A jelenlegi parlamenti pártokhoz való viszonyát firtató kérdésre Kuncze azt mondta, hogy a céljaik - az Orbán-kormány leváltása - mindenképpen közösek a demokratikus ellenzékhez tartozó pártokkal (a Jobbikot nem sorolta ide), a programjaik ugyan - mint mondta - eltérőek, de a jövő nagy kérdése, hogy hogyan lehet azokat közelíteni.

Az SZPE esetleges párttá alakításáról Kuncze szerint "még idő előtti lamentálni", de állítása szerint az nem is feltétlenül szükséges. Arra nem akart válaszolni, hogy a szervezet elnökségi tagjaiként feltüntetett egykori SZDSZ-ügyvivők - Sándor Klára, Wittinghof Tamás és Világosi Gábor - mellett számít-e még a párt több volt prominensére is.

Az SZPE honlapján olvasható összegzés szerint az egyesület "a demokrácia rombolása, a jogállam leépítése, az elharapózó félelemkeltés, az erőszak és a gyűlölet ellen, a köztársaság jogi, szellemi, gazdasági újraépítése érdekében minden demokratával kész a szövetségre: mérsékelt konzervatívval és szociáldemokratával egyaránt".

A honlapon Kunczénak a köztársaság napján, február 1-jén a Károlyi-szobornál mondott beszéde olvasható, amelyben a politikus arról ír, hogy "itt az idő, hogy ne csak újraépítsük a demokrácia intézményeit, hanem tényleges jogbiztonságot teremtsünk, ezért (...) mindannyiunknak, akik hiszünk a köztársaságban, a demokráciában, a közös álomban, most azt kell keresnünk, hogy mit tehetünk együtt. Ne a távolságot méricskéljük, ne arról beszéljünk, mit látunk másképp, mert eljön az az idő is, amikor a sokféleség képviselete lesz a fontos. De csak akkor jön el ez az idő, ha most megtaláljuk egymást."

A Heti Válasz cikkével és az SZPE-vel való egyeztetésekkel és együttműködéssel kapcsolatban megkerestük a Demokratikus Koalíció pártigazgatóját, Varjú László azonban többszöri kérdésre sem árulta el, hogy tárgyaltak-e az egyesülettel. Csak annyit mondott, hogy "a DK nyitott minden demokrata felé, aki az Orbán-kormány leváltását akarja, és ha ehhez a táborhoz Kuncze Gábor is csatlakozott, akkor annak örülnek".