Már csak három városban van szmogriadó

Vágólapra másolva!
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) adatai szerint országszerte némileg javult a levegő minősége, de három borsodi városban, Putnokon, Sajószentpéteren és Kazincbarcikán még mindig szmogriadó van. A meteorológiai előrejelzések szerint szerdától erős szél várható, csütörtökön akár viharos erősségű széllökésekre is számítani lehet, ez kitisztíthatja a térségből a szennyezett levegőt.
Vágólapra másolva!

Tatabányán a levegőminőséget mérő műszerek hétfőn és kedden a megengedett értéknél alacsonyabb szállópor-koncentrációt mértek, ezért visszavonták a szmogriadót - közölte a városháza. A városban múlt csütörtökön rendelték el a szmogriadó riasztási fokozatát, mert köbméterenként 124 mikrogramm szálló por volt a levegőben.

Székesfehérváron is a tájékoztatási küszöbérték alá süllyedt a szálló por átlagkoncentrációja, ezért a város polgármestere kedden itt is megszüntette a szmogriadót.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) adatai szerint országszerte némileg javult a levegő minősége, három településen minősítették veszélyesnek, öt településen pedig egészségtelennek a levegő minőségét a szálló por magas koncentrációja miatt.

Veszélyes a levegő minősége a Borsod megyei Putnokon, Sajószentpéteren és Kazincbarcikán, és egészségtelen a levegő Budapesten, Esztergomban, Salgótarjánban, Egerben és Miskolcon. Az OKI tizenegy települést jelölt a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel, ezek: Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Pécs, Dunaújváros, Százhalombatta, Vác, Szolnok, Szeged, Oszlár és Nyíregyháza.

Ezenfelül hét települést kék színnel jelöltek, vagyis az OKI minősítése szerint Sopron, Ajka, Veszprém, Várpalota, Tököl, Debrecen és Sátoraljaújhely levegőjének minősége már elfogadhatónak számít.

A meteorológiai előrejelzések szerint szerdától erős szél várható, csütörtökön akár viharos erősségű széllökésekre is számítani lehet, ez kitisztíthatja a térségből a szennyezett levegőt.