Hárommillió eurós kárt okozott egy tűz a Mátrai Erőműben

Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki szerda hajnalban Visontán a Mátrai Erőműben. A lángokat rövid időn belül eloltották, senki sem sérült meg, a kár értéke azonban eléri hárommillió eurót, vagyis mintegy 900 millió forintot.
Vágólapra másolva!

Az első vizsgálat szerint feltehetően az erős havazás és a tartós hideg is közrejátszott abban, hogy kigyulladt a IV-es blokk főtranszformátora, amikor éppen hálózatra kapcsolták az áramtermelő egységet - mondta Korcsog Béla, a Mátrai Erőmű Zrt. médiareferense. A tűz nem jelent kiesést az áramtermelésben, mert az erőmű rendelkezik tartalék főtranszformátorral.

A lángok hajnali fél hatkor lobbantak fel a berendezésben, és az üzemi, illetve az állami tűzoltók háromnegyed hétre meg is fékezték a tüzet. Személyi sérülés, illetve a környezetet veszélyeztető szennyeződés sem a tűz miatt, sem az oltás alatt nem történt, a kár értéke azonban eléri a hárommillió eurót.

Korcsog Béla közlése szerint a Mátrai Erőmű Zrt. hasonló károk következményeinek mérséklésére rendelkezik megfelelő biztosítással, a fogyasztókat nem fogja a tűzesetből fakadó hátrány érni. Kitért arra, hogy a veszteségek mérséklése érdekében a cég előbbre hozta a IV-es blokk nagyjavítását, amelynek során beépítik a tartalék főtranszformátort.