Többe kerül, de többet is tud az új diákigazolvány

Vágólapra másolva!
Chipet is tartalmaznak majd az új diákigazolványok, amelyek egységesen 1400 forintba kerülnek majd. Az idei évtől már csak az új típusú diákigazolványokat lehet igényelni.
Vágólapra másolva!

Többe kerül, de okosabb lesz az új diákigazolvány, amelyet a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) részeként bocsátanak ki az idei évtől. Az új típusú igazolványokkal a diákok a NEK-rendszerben megvalósuló kártyás alkalmazásokat is igénybe vehetik. Az Oktatási Hivatal Kommunikációs Irodájának tájékoztatása szerint a váltás célja, hogy csökkenjen az ügyintézők munkája, és az igazolványok előállítási ideje, valamint az, hogy az új oktatási igazolványok más alkalmazásokkal is kompatibilisek legyenek.

Az új diákigazolványok egységesen 1400 forintba kerülnek, vagyis a mostani 550 forintos árnál mintegy háromszor többet kell fizetni érte. Az összegből száz forint az intézményeket illeti.

Chipet is tartalmaznak majd az új diákigazolványok, amelyek így kulcskártyaként működnek majd a NEK központi informatikai rendszerében. A csip azonosító kódot igen, de személyes adatokat nem tartalmaz - mondta az [origo] kérdésére Cseh Boglárka kommunikációs irodavezető.

Az idei évtől már csak a NEK-rendszer szerinti diákigazolvány igényelhető, a korábban kibocsátott diákigazolványokat azonban nem cserélik le.

Az igazolványokat az Oktatási Hivatal bocsátja ki, de az igénylésben részt vesznek a köz és felsőoktatási intézmények is, az előállításban pedig a Pénzjegynyomda, Educatio Nonprofit Kft., Közigazgatási Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala - közölte az Oktatási Hivatal.