56-osok előtt védi Medgyessy Pétert a Terror Háza

Vágólapra másolva!
1956-os szervezetek erkölcsileg elfogadhatatlannak tartják, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnök, aki a Kádár-rendszerben D-209-es kóddal fedett, szigorúan titkos tisztként is tevékenykedett, szerepel a Terror Háza Múzeum reklámjában. A múzeum főigazgatója szerint a korábbi támogatások miatt köszönettel tartoznak Medgyessy Péternek.
Vágólapra másolva!

Több 1956-os szervezet felháborodott amiatt, hogy Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök szerepel a Terror Háza Múzeum reklámfilmjében. Mint közleményükben írták, a Terror Háza Múzeumot fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából, az m1 csatornán olyan reklámot sugároztak, amelyben a múzeum fennállásának 10. évfordulója alkalmából a kommunista titkosszolgálat egykori szigorúan titkos tisztje, a D-209-es kóddal fedett Medgyessy Péter volt miniszterelnök üzen a nézőnek, hogy a múltat be kell vallani.

Az 56-os szervezetek csütörtöki közleménye szerint Medgyessy a kommunista rendszer fenntartói és haszonélvezői közé tartozott, ezért a volt politikai üldözöttek teljes közössége végtelenül megalázónak és erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja ennek az embernek a megszólaltatását. A közlemény több kérdést is feltesz, így például azt, hogy kinek áll szándékában kegyeletet sérteni a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja előtt, illetve hogy szerecsenmosdatás történik-e ma Magyarországon.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Balás-Piri László, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke szerint a Terror Háza 12 személyiség, köztük Medgyessy Péter gondolatát szeretné megosztani a magyar állampolgárokkal a jubileum alkalmából (a többiek: Orbán Viktor, Mádl Ferenc, Zbigniew Brzezinski, Lech Kaczynski, Tőkés László, Fábry Sándor, Anne Applebaum, Jeremy Irons, Robert Pattinson, Luci Liu, Lia és Anatolij Oroszországból).

Mint írják, Medgyessy Péter miniszterelnökként személyesen ment el a múzeumba, a parlamentben kiállt az intézményért, kormányát utasította, hogy ne szavazza meg a múzeum ellehetetlenítését indítványozó javaslatot, és saját miniszterelnöki keretéből ajánlott fel 100 millió forintot a működés biztosítására. Indoklásként arról is írnak, hogy 1956 50. évfordulóján Medgyessy 25 millió forinttal támogatta a Terror Háza Múzeum homlokzatán létrehozott Hősök falát, ahol 228 1956-os hős arcképe látható.