Háromszáz forintért körmöltek bérírók Kövér helyett ajánlót az alaptörvényekbe

Vágólapra másolva!
Példányonként háromszáz forintot fizetett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azoknak a magánszemélyeknek, akik kézzel megírták a névre szóló alaptörvények ajánlóját Kövér László házelnök aláírása fölé. Összesen kevesebb mint 1500 példányba került kézzel írt szöveg, a készítők ezután felmondtak, így a minisztériumnak kevesebb mint félmillió forintjába került alkalmazásuk. A díszkiadású alaptörvény megtervezéséért már hárommillió forintot kapott a Demokrata című hetilap lapigazgatója, Bencsik Gábor.
Vágólapra másolva!

Példányonként háromszáz forintért írtak kézzel rövid kísérőszöveget Kövér László házelnök aláírása elé az alaptörvény szövegét tartalmazó Magyar Közlönyökbe az erre vállalkozó magánszemélyek - derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) pénteken nyilvánosságra hozott szerződéseiből.

A szerződések listája szerint a KIM hét emberrel szerződött a névre szóló dedikációk szövegének elkészítésére. A lista szerint a legkevesebbet teljesítő közülük 25 példányt írt meg, így ő összesen 7500 forintot keresett a munkával. Ketten viszont fejenként négyszázhoz írtak a címzett nevét is tartalmazó szöveget, ők bruttó 120 ezer forintot kaptak, amiből még meg kellett fizetniük az adót és a járulékokat. Összesen 427 500 forintot kapott a hét ember az 1425 példány házelnöki ajánlójának kézírásos megszövegezéséért.

A szöveg egyébként ennyi: "Tisztelt (név)! Magyarország Alaptörvénye 2012. január 1-én lép hatályba. Kérésére megküldöm Önnek a törvény szövegét. Üdvözlettel: Kövér László, az Országgyűlés elnöke".

A január elsejétől hatályos alaptörvény szövegét kihirdető Magyar Közlönyöket tavaly szeptember eleje óta bárki ingyenesen megrendelhette a minden önkormányzatnál kötelezően felállított alaptörvény asztalánál. Az igénylők névre szóló példányokat kaptak Kövér László aláírásával. Az eredeti terv az volt, hogy ezt az ajánlást kézzel írják bele minden példányba.

Tavaly novemberben megírtuk, hogy többek között a dedikálás nehézségei miatt akadozott az alaptörvények kézbesítése. Kerényi Imre, az alaptörvény népszerűsítésével megbízott miniszterelnöki biztos akkor az [origo]-nak azt mondta, először nyugdíjas pedagógusokat kértek fel a feladatra, de ők nem bírták a körmölést, és 1500 kiadvány felcímzése után felmondtak. Aztán a kiadványt sokszorosító nyomda keresett a feladatra embereket, de ők is feladták Kerényi szerint. A miniszterelnöki biztos azt mondta, lehetetlen ennyi kiadványt kézzel felcímezni, ezért le is állították a munkát, a további példányokba már kézírást idéző betűtípussal, de nyomdai úton került be a címzett neve és Kövér László aláírása.

Hárommillió a díszkiadás tervezéséért

Az alaptörvény szövegét nemcsak az egyszerű, Magyar Közlönyben megjelent formában, hanem díszes kiadásban is megrendelheti bárki az önkormányzatokban az alaptörvény asztalánál. A festményekkel és magyarázó szöveggel kísért díszkiadás azonban már nem igyenes, tízezer forintot kérnek érte.

Kerényi Imre ehhez a díszkönyvhöz rendelte meg a történelmi korokat ábrázoló, nagy visszhangot kiváltó, a magyar történelem fontos eseményeit ábrázoló festményeket. A szerződések listája szerint az alkotók fejenként 1,6 millió forintot kaptak a festményekért. Kerényi Imre korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy ez méltányos ár, a festőművészek ráadásul ennek az összegnek majdnem a felét adó és járulék formájában visszafizetik az államnak.

Kerényi az [origo]-nak azt mondta, a díszkiadását elkészítében rajta kívül három ember vett részt. A könyvet az a Bencsik Gábor tervezte, aki a kormánypárti Békemenetet szervező Demokrata című hetilap lapigazgatója, és a főszervező főszerkesztő, Bencsik András testvére. Ő a szerződések listája szerint hárommillió forintot kapott a díszkiadás megtervezéséért és a nyomdai munkálatok ellenőrzéséért. Feledy Balázs képzőművészeti szakértőként, Sipos Endre pedig a kapcsolódó gyerekrajz-pályázat elbírálásában és a szerkesztésben segédkezett. A KIM listája szerint ők fejenként 760 ezer forintot kaptak a munkájukért.