Saját kerekasztalt alapítottak a baloldali pártok

Vágólapra másolva!
Baloldali Kerekasztal a Változásért néven hozott létre önálló, baloldali pártokat tömörítő kerekasztalt a Thürmer- és a Vajnai Attila-féle Munkáspárt, a Schmuck Andor vezette Szociáldemokrata Párt, a Zöld baloldal és az MSZP - értesült a Népszabadság. A BAKA elsődleges célja nem az Orbán-kormány leváltása, hanem hogy a magyarországi problémákra érdemi megoldásokat találjon.
Vágólapra másolva!

Hivatalos partnerségi megállapodást ugyan nem írtak alá a baloldali pártok vezetői, de a Népszabadság információi szerint megalapították saját kerekasztalukat. Az ideológiai alapon szerveződő "Baloldali Kerekasztal a Változásért" elnevezésű együttműködést (amelynek várhatóan nem BKV, hanem BAKA lesz a rövidítése) a lap szerint csütörtök délután hozták létre hivatalosan az egyik Kossuth téri kávézóban, a nyilvánosság kizárásával.

Az új baloldali kerekasztal alapítói között a Népszabadság szerint a Thürmer Gyula-féle Magyar Kommunista Munkáspárt, a Vajnai Attila nevével fémjelzett Munkáspárt 2006, a Kapolyi László és Schmuck Andor által irányított Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a korábban Tamás Gáspár Miklós, most Trasciatti Attila ügyvezető elnök szervezte Zöld Baloldal, illetve a Magyar Szocialista Párt szerepel.

Az ellenzéki pártot Balogh András elnök-helyettes képviselte a tanácskozáson, aki tolmácsolta az MSZP partnerségi szándékát, de jelezte: tájékoztatja az ügyről a párt elnökségét.

Schmuck Andor MSZDP-főtitkár korábban a Népszabadság hasábjain jelentette be, hogy az érkező szociális katasztrófa lehető leghatékonyabb kivédése érdekében egy új ellenzéki kerekasztalt kellene létrehozni, amelyről akkor minden demokratikus erőt "Thürmeréktől Mesterházyn és Gyurcsányon át, a szakszervezeteken és civil szervezeteken keresztül az LMP-ig és az MDF-utód JeSz-ig" értesítettek. A kezdeményezés akkor kevés érdemi támogatásra talált, ahogyan az azóta a Szolidaritás alapítói által felvetett Demokratikus Ellenzéki Kerekasztalhoz sem csatlakozott mindenki.

A most szintén az MSZDP által koordinált "BAKA" annyiban különbözik a felsorolt kezdeményezésektől, hogy ideológiai alapon szerveződik és bár első körben pártok és szervezetek kapcsolódnak be a munkájába, bárki számára nyitott, vagyis a későbbiekben akár magánszemélyek is csatlakozhatnak az együttműködéshez.

A Népszabadság értesülései szerint a BAKA elsődleges célja nem az Orbán-kormány leváltása, hanem hogy a magyarországi problémákra érdemi megoldásokat találjon. "Ha azonban a megoldásokhoz az Orbán-kormány leváltásán keresztül vezet az út, akkor ezt az eszközt is használni fogjuk" - tette hozzá a lap egyik forrása.

A BAKA szervezői a cikk szerint jövőben valamennyi településen hasonló kerekasztalok megszervezését fogja elősegíteni.