Viviane Reding: Az Európai Néppárt a Fidesz ellen foglalt állást

Vágólapra másolva!
Gyors jogi vizsgálatnak veti alá az Európai Bizottság a magyar kormánytól kapott válaszokat - nyilatkozta Viviane Reding, a bizottság alelnöke a Kurier osztrák napilapnak. Az uniós biztos arról is beszélt, hogy az Európai Néppárt, amelyhez ő is tartozik, "egyértelműen és világosan" magyar tagpártja ellen foglalt állást.
Vágólapra másolva!

Alapos és gyors jogi vizsgálatnak vetjük alá, hogy megoldódott-e a probléma, válaszunk jogilag megalapozott lesz - fogalmazott Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi és alapjogi ügyekért felelős biztosa az osztrák Kuriernak.

Az Európai Bizottság három ügyben indított kötelezettségszegési eljárást: a tavaly decemberben elfogadott jegybanktörvény miatt, az adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetésével és az ombudsman idő előtti menesztésével kapcsolatban, illetve azért, mert a bírák kötelező nyugdíjkorhatárát 70-ről 62 évre szállították le.

Az interjúban, amelyben elsősorban a görög válságról kérdezték a biztost, Viviane Reding beszélt arról is: nem hiszi, hogy az uniós alapjogok megsértése miatti eljárás indulna Magyarországgal szemben. "Az Európai Parlament egyik bizottsága jelenleg vizsgálja, hogy adottak-e ennek a feltételei. Én azonban nem hiszem, hogy az EU-intézmények egyike erre az útra lép" - fogalmazott.

Reding kijelentette, nem ért egyet azzal az állítással, hogy az Európai Néppárt (EPP) "hallgat" Magyarországgal kapcsolatban. "Az EPP egyértelműen megmondta, hogy nem ért egyet azzal, ahogy Magyarországon cselekszenek. Az EPP egyértelműen és világosan tagpártja ellen foglalt állást" - mondta. Rámutatott, ő maga és José Manuel Barroso bizottsági elnök is az EPP tagjai, és ennek ellenére három gyorsított kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen. "Az uniós jog érvényesítéséről, nem pedig pártpolitikáról van szó" - tette hozzá.

Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy megkapta a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos magyar válaszokat. A közlemény arra is kitért, hogy az újabb jogi elemzés alapján a biztosi testület "megfelelő döntést" hoz majd arról, szükséges-e bármilyen további lépés az eljárások keretében.

Csütörtökön az Európai Parlament négypárti állásfoglalást szavazott meg a magyarországi politikai fejleményekről. A határozat az EP "súlyos aggodalmát" fejezi ki "a demokrácia gyakorlásával, a jogállamisággal, az emberi és szociális jogok gyakorlásával, a fékekkel és ellensúlyokkal kapcsolatban.