Az uniós paktumról szavaz a parlament

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés a hétfői ülésén felhatalmazást adhat az európai pénzügyi paktum aláírására, miközben a Fidesz javaslatára ismét elhalaszthatják a dohány-kiskereskedelemről szóló törvényjavaslat zárószavazását. Az esti órákban a fegyvertartás szabályainak lazításáról és egy új hungarikumtörvény megalkotásáról kezdődhet vita.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök egy héttel ezelőtti napirend előtti felszólalásában támogatást kért az európai pénzügyi paktumról szóló határozati javaslathoz, mert szerinte a paktum minden pontja elfogadható Magyarország számára. Erről szavaz hétfőn az Országgyűlés, a javaslatot az MSZP is támogatta, míg a Jobbik és az LMP fenntartásokat fogalmazott meg.

A napirend szerint hétfőn szavaznának a dohánykereskedelem átalakításáról. Az állami felügyelet alá vételről szóló, Lázár János fideszes frakcióvezető által is jegyzett javaslat zárószavazása már a parlament múlt heti napirendjén is szerepelt, de a Fidesz akkor a döntés elhalasztását kérte.

Várhatóan most is elhalasztják a törvényjavaslat országgyűlési zárószavazását - derült ki az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén. A bizottság ugyanis - 19 igen szavazattal 5 nem ellenében - támogatta a javaslathoz érkezett zárószavazás előtti módosító javaslatot, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be. Ezek után kért szót ügyrendi kérdésben a fideszes Vas Imre, aki jelezte, hogy a zárószavazás elhalasztását kérik. Arra hivatkozott, hogy ki akarják kérni az Európai Unió véleményét, amelytől függően akár további zárószavazás előtti módosító indítványokat is benyújthatnak. Az eredeti elképzelés szerint a dohány-kiskereskedelem joga kizárólagosan az államé lenne, a dohánytermékeket pedig csak meghatározott számú, koncessziós szerződés alapján működő trafik árulhatná. Ez maximum hatezer értékesítési helyet jelentene.

Az Országgyűlés - ha megszavazzák a napirendtől eltérést - három további határozati javaslatot is elfogadhat hétfőn. Ezek közül az egyikben litván, míg egy másikban lengyel civileknek és politikusoknak, köztük például Donald Tusk lengyel miniszterelnöknek mondhat köszönetet, amiért különböző formákban kiálltak Magyarország mellett a brüsszeli bírálatok közben.

A képviselők várhatóan az esti órákban elkezdhetik a fegyvertartás szabályain lazító kormánypárti javaslat tárgyalását. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett indítvány több könnyítést is tartalmaz a vadászok és a sportlövők szempontjából: a korábbi tiltás feloldását kezdeményezve engedélyezhetik például a házilagos lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. Az ülésnap további részében a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényjavaslatról kezdődik vita, de folytatódik az új hulladéktörvény tárgyalása is. A napirend szerint az ülés hétfő éjfélig tart majd.