A pótfelvételik előtt korrigálják a felvételi keretszámokat

Vágólapra másolva!
Hoffmann Rózsa szerint a felvételi miatt nincs izgalom, a középiskolai tanárok a helyzet magaslatán állnak. Az oktatási államtitkár a továbbtanulási konzultációsorozat debreceni állomásán hangsúlyozta: az államilag finanszírozott helyek megszűnése nem jelenti a képzés megszűnését. Közben Pokorni Zoltán a szakképzés idejének lerövidítését bírálta egy konferencián.
Vágólapra másolva!

Felelős döntést kell hozniuk a diákoknak a továbbtanulásukról, ebben kíván segíteni az oktatásért felelős államtitkárság - indokolta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Start a diplomáért címmel szervezett konzultációs fórumsorozat megszervezését.

"Nincs izgalom, a középiskolai tanárok a helyzet magaslatán állnak, a fórumokat szelíd érdeklődés jellemzi" - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, aki a konzultációsorozat negyedik, debreceni állomásán a felvételi keretszámok alakulásáról, a finanszírozás és a hallgatói szerződés kérdéseiről tájékoztatta mintegy 150 fős hallgatóságát. Az idei jelentkezések ismeretében nyáron, a pótfelvételik előtt korrigálják a felvételi keretszámokat - közölte Hoffmann Rózsa.

Az államilag finanszírozott helyek megszűnése nem jelenti a képzés megszűnését - magyarázta az államtitkár az MTI azon felvetésére, hogyan tudják azon diákok felelős döntését segíteni, akik például évek óta a jogi pályára készültek, és a felvételi előtt néhány héttel szembesültek azzal, hogy a Debreceni Egyetemnek (DE) egyetlen támogatott hely sem jutott. Hoffmann Rózsa felhívta a figyelmet az új típusú, állami támogatású diákhitelre, és arra a kormányhatározatban rögzített utófinanszírozásra, amely "lehetővé teszi mindenkinek a tanulást". Utóbbi azt jelenti, hogy azoknak a jogászoknak, akik állami alkalmazásba kerülnek, utólag kifizetik az oktatás költségeit - mondta az államtitkár.

Az egyetemeknek nyár közepére ki kell dolgozniuk fejlesztési terveiket, amelyeket a tárcával együtt véglegesítenek. Hoffmann Rózsa szerint a felsőoktatás finanszírozási számai arra ösztönzik az intézményeket, hogy újragondolják működésüket, gazdálkodásukat.

Pokorni: Aggályos a szakképzés idejének lerövidítése

A parlament oktatási bizottságának elnöke, a Fidesz alelnöke kedden Balassagyarmaton a Nógrád Megyei Pedagógiai Konferencián beszélt a Nemzeti alaptantervről (NAT). Elmondta, támogatja, hogy a tanműhelyből minél gyorsabban kerüljenek a gyerekek a ténylegesen működő cégekhez gyakorlatra, de aggályosnak tartja a képzés lerövidülését és azt, hogy azon belül is radiálisan csökken a közismereti órák száma. Számításai szerint ezekből legfeljebb heti négy-öt lesz, beleértve a testnevelést is. Pokorni Zoltán hangsúlyozta: tart tőle, hogy nagyon szűk, betanítás jellegű lesz így a szakképzés, egy adott munkahelyre tanítják be a gyerekeket, akik más munkára nem is lesznek alkalmasak.

Kiemelten szólt a bizottság elnöke az állami kézbe kerülő iskolafenntartásról is. Elmondta, hogy szerinte a döntés túlzó, de mellette szóló érvként ismertette, hogy nemzetközi mérések szerint a magyar oktatási rendszer nem képes ellensúlyozni a gyerekek otthoni szociális, kulturális hátrányait. Ennek egyik oka szerinte a fenntartásban kereshető, Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: "van olyan méret, ami alatt" egy önkormányzat nem tudja kezelni a felmerülő problémákat, mert pénze, szakértelme, mozgástere sincs.

Az állam 2013 januárjáig veszi át az önkormányzati általános és középiskolákat. Az állami normatív támogatás összege most 440 milliárd forint, az önkormányzatok ehhez 500 milliárdot tesznek hozzá. Ha az állam magához húzta a feladatokat, magához fogja húzni a forrásokat is - mondta Pokorni Zoltán. Vagyis az önkormányzati adók (gépjárműadó, iparűzési adó) egy része az államhoz kerül. Szerinte "messziről nézve ez méltányos dolog", mert az állam a nagyoktól elveszi, és a kicsiknek adja, "a baj csak az, hogy ahonnan kihúzza ezt a pénzt, ott aránylag gyorsan megjelenik a minőségromlás (...), ahova pedig odateszi, ott lassan épül fel a minőség, évek alatt".