Kevesebb Orbánt kívánt az országnak Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének évértékelője a Best Western Hotel Hungaria szállodában 2012.02.21-én
Vágólapra másolva!
Nem szabad csak Orbán Viktort hibáztatni a mai helyzetért - mondta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök keddi évértékelőjében. Szerinte a jelenlegi kormányt le kell váltani, mert Orbán Viktor "ellen-Magyarországot" teremtett, "de emellett meg kell győzni azokat, akik mást gondolnak Magyarországról.
Vágólapra másolva!

"Nem az indulatokat kívánom korbácsolni" - kezdte igen hosszú, másfél óráig tartó évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. Gyurcsány először tartott évértékelőt a Demokratikus Koalíció elnökeként, tavaly őszig az MSZP-ben politizált, egy éve még arról beszélt, hogy a szocialista pártot akarja megváltoztatni. A képviselő szerint Magyarország "nagyobb bajban van, mint az elmúlt húsz esztendőben", és szerinte nem elég azt mondani, hogy ezért Orbán Viktor a hibás.

Gyurcsány Ferenc szerint "a köztársaság tartópillérei" dőltek össze, és "felépült egy ellenország", amely nem hisz Európa eszméjében, Brüsszel számára fenyegetést jelent - mondta. Az ellen-Magyarország az, amelyet Orbán Viktor kormánya képvisel - jelentette ki a volt miniszterelnök. Szerinte a feladat nem egyszerűen Orbán Viktor legyőzése, hanem "azokat kell meggyőzni, akik mást gondolnak Magyarországról, mint mi. Orbán menni fog, ezt megígérhetjük neki, de az ország maradni fog" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az évértékelő képeiért kattintson a fotóra!


A Demokratikus Koalíció elnökeként azt mondta, új pártja azért jött létre, hogy összekösse "a szabadság és a szociális remény ügyét," és megakadályozza "a tömegek lecsúszását, mert ez meg fogja törni a demokratikus Magyarországot" - mondta Gyurcsány.

Beszélt arról is, hogy szerinte a keresztény egyházak kevesebbet tesznek a szegényekért, mint amennyit lehetne, és megemlítette, hogy "a szegényeknek menedéket nyújtó" Iványi Gábornak, a metodisták vezetőjének szervezetét nem jegyezték be egyházként, mert kritikus a jelenlegi kormánnyal szemben. "Tudják, ha lehetne kívánni valamit, akkor az országnak sokkal kevesebb Orbánt, sokkal több Iványi Gábort kívánnék" - mondta.