Vágólapra másolva!
A Népszabadság szerint a helyi orvosok fáradtságra hivatkozva döntöttek így. A nőgyógyászok indoklásukban a bizonytalan jogi hátteret is megemlítik. Előfordulhat, hogy fogadott orvosként éppen közvetlenül az ügyelet utáni pihenőnapjukon kell bemenni a szülő kismamához, pedig ilyenkor semmiféle orvosi munkát nem vállalhatnak.
Vágólapra másolva!

Ezentúl nem kötnek szóbeli megállapodást a terhes nőkkel arról, hogy a nap bármelyik szakában, szabadidejükben is bemennek hozzájuk a kórházba levezetni a szülésüket - írja a Népszabadság. Az elhatározás mögött részben az húzódik meg, hogy a soproni nőgyógyászok között kevés a fiatal, az idősebbek pedig nem szívesen áldozzák fel az éjszakájukat.

A magánrendeléseiket általában nem adják fel, de arra már nem vállalkoznak, hogy folyamatosan készenlétben álljanak, és ne tudjanak hosszabb időre elutazni otthonról - írja a lap.

A nőgyógyászok indoklásukban a bizonytalan jogi hátteret is megemlítik. Előfordulhat, hogy megfogadott orvosként éppen közvetlenül az ügyelet utáni pihenőnapjukon kell bemenni a szülő kismamához, márpedig ilyenkor semmiféle orvosi munkát nem vállalhatnak. Ha az ebben az időben levezetett szülésnél bekövetkezik bármiféle komplikáció, akkor is számolniuk kell a jogi következményekkel, ha nem hibáztak, és kellő gondossággal járnak el - mondják az orvosok.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa szerint ők azt szeretnék elérni, hogy a kismamák elsősorban a kórházi osztályhoz ragaszkodjanak, ne feltétlenül egyik vagy másik orvoshoz. Megemlítette, hogy Ausztriában ez a gyakorlat jól bevált. Az Egyesült Államokban pedig 4-5 tagú orvoscsoportok dolgoznak, velük szerződik a szülő nő. Így garantálják neki, hogy a bizalmába fogadott csapat egyik tagja biztosan jelen lesz a szülésénél.