Titokzatos államtitkári látogatás miatt tettek feljelentést Majtényiék

Vágólapra másolva!
Az Eötvös Károly Intézet a Központi Nyomozó Főügyészségen feljelentést tett Szabó Erika közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár tavalyi látogatása miatt az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalában. Szabó Erika államtitkári jogosítványaira hivatkozva vette rá a portást, hogy engedje be, és az OIT hivatalának több irodáját is kinyittatta.
Vágólapra másolva!

Feljelentést tett Központi Nyomozó Főügyészségen az Eötvös Károly Intézet, miután Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára tavaly a karácsonyi szünet idején előzetes bejelentés nélkül megjelent az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalában, és államtitkári jogosítványaira hivatkozva rávette a portást, hogy másodmagával beengedje.

A Népszabadság információi szerint az államtitkár állítólag elismerte, hogy jogtalanul lépett be a szabadságukat töltő hivatalvezető és munkatársainak szobáiba, de látogatásának céljáról nem adott bővebb felvilágosítást.

Az Eötvös Károly Intézet az ügyben közérdekű adatigényléssel fordult Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, Szabó Erika főnökéhez. Az intézet közleménye szerint Navracsics Tibor sem vitatta, hogy Szabó Erika az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalában látogatást tett. Az államtitkár látogatását azzal indokolta, hogy az V. kerületi épületben a Közigazgatási és az Igazságügyi Minisztérium is bérel helyiségeket, és Szabó Erikának ezeket kellett bejárnia.

A Népszabadságnak az eset után Szűcs Péter, az OIT sajtófőnöke elmondta, hogy a hivatal vezetője, Matheidesz Ilona az esetről levélben tájékoztatta Navracsics Tibor minisztert, jelezve: elvárja, hogy a tárcavezető saját hatáskörében vizsgálja ki a történteket. Az Eötvös Károly Intézet szerint azonban a közigazgatási és igazságügyi miniszter válasza alapján úgy tűnik, szerinte nem történt jogsértés.

"A bírósági szervezet - állítólag - önigazgató, önálló hatalmi ág. A Hivatal vezetője és munkatársai hivatali dolgozószobáiba a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviselője csak meghívás alapján léphet be. A nyilvánosságra került ismeretek alapján azonban az államtitkár nemcsak a KIM által bérelt helyiségeket látogatta meg, hanem az OIT Hivatala vezetőinek és munkatársainak lezárt szobáit is" - olvasható a közleményben, amely megjegyzi azt is, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak, ahogyan a jogutódjának, az Országos Bírósági Hivatalnak sem felügyeleti szerve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács január elsejével megszűnt, jogutódja az Országos Bírósági Hivatal lett, amelynek élére Handó Tündét, Szájer József fideszes EP-képviselő feleségét választották.