Két év alatt 700 ezer szavazót vesztett a Fidesz-KDNP

Vágólapra másolva!
A közvéleménykutató szerint akkor is nyerne a Fidesz-KDNP, ha most vasárnap lennének a választások, bár a pártszövetség mintegy 700 ezer szavazót veszített az elmúlt két évben. A Nézőpont Intézet szerint az MSZP választóinak harmadát elveszítette, míg a Jobbik és az LMP őrzi táborát.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint a magyarok 31 százaléka szimpatizál a kormánypártokkal, ami a kormányzati periódus feléhez közeledve is több mint az ellenzéki pártokat támogatók aránya: 12 százalék nevezte meg a Jobbikot, 9 százalék az MSZP-t, 5 százaléka az LMP-t, 2 százaléka pedig a Demokratikus Koalíciót.

Az adatok szerint a 2010-es 64 százalékos választási részvételi aránnyal szemben a választók 55 százaléka menne el biztosan szavazni egy most vasárnapi parlamenti választáson. Az elemzés szerint az aktív szavazók 54 százaléka voksolna a Fidesz-KDNP-re, 19 százaléka a Jobbikra, 13 százaléka a szocialistákra, 8 százaléka a Lehet Más a Politikára, 3 százaléka pedig a Demokratikus Koalícióra pártjára - derül ki a felmérésből.

Ezek alapján, a Nézőpont Intézet becslése szerint, 2010-hez képest körülbelül 700 ezerrel kevesebben, összesen 4,5 millió állampolgár venne részt most vasárnap egy választáson, közülük 2,2-2,5 millióan választanák újra a Fidesz-KDNP-t. 2010-ben 2,7 millió listás szavazatot kapott a mostani kormánypárt.

A Nézőpont szerint az elmúlt két év legnagyobb vesztese az MSZP, amely szavazóinak harmadát vesztette el, de Gyurcsány Ferenc pártjának, az MSZP-ből kivált Demokratikus Koalíciónak is csak 80-120 ezer szavazója lehet. A felmérés szerint a többi ellenzéki párt őrzi táborát: a Jobbik nagyjából 800-880 ezer, az LMP 330-370 ezer szavazót tudhat maga mögött.

Az Ipsos múlt heti kutatása szerint némileg növelni tudta a táborát januárban a Fidesz és az MSZP is, ezzel megfordítva egy hónapok óta érvényes tendenciát, hiszen eddig folyamatosan nőtt a bizonytalan szavazók aránya. A biztos szavazók még mindig csak körülbelül 30 százaléknyian vannak - derül ki az Ipsos közvélemény-kutatásából.