Néha bemegy egy sörért: kocsmai trükkök a cigizők kedvéért

dohányzás, dohányzási tilalom a szórakozóhelyeken, zárt helyen, türelmi idő
Vágólapra másolva!
Parkolóba állított bérelt lakókocsi, leponyvázott fűtött terasz, cigipromóció, lakáskocsma - ilyen ötleteket emlegettek azok a pesti vendéglátósok, akik a dohányzási tilalom türelmi idejének lejárta után is szeretnének a cigizők kedvében járni. A következő télig sok leleményes megoldás születik még, az egyik üzletvezető szerint Magyarország híres arról, hogy ötletes emberek lakják.
Vágólapra másolva!

Sok kocsmában szabad még dohányozni, egy Facebook-csoport folyamatosan bővülő listát is készített róluk: ezekben a büntetések bevezetéséig tartó türelmi idő végéig, azaz március 31-ig a saját felelősségére bárki rágyújthat. A vendéglátósok egy része viszont már vizsgálgatja a zárt téri dohányzást tiltó törvény szövegét, és elkezdett ötletelni arra az időre, amikor a türelmi idő lejár.

"Mire újra beáll a tél, biztosan ötmilliárd nagyszerű ötlet születik, végül is Magyarország arról híres, hogy ötletes emberek lakják" - mondta az [origo]-nak Lengyel Polett, az Akácfa utcai Fogasház üzletvezetője. A Fogasház nyárra megpróbál engedélyt szerezni a belső udvar használatára. "A teraszok miatt jó darabig nem lesz gond a dohányzással" - mondta. Őszre-télre viszont, amikor már nem lesz kellemes a hidegben kijárni rágyújtani, más megoldásokon gondolkodnak. Megoldás lehet a cigarettapromóció, a termékbemutatókat ugyanis bizonyos keretek között engedi a törvény. A jogszabály alapján Lengyel Polett szerint akár arra is lehet lehetőség, hogy az épület részeként, de attól különálló helyiségben lehessen dohányozni.

A Fogasházban azt is megnézik, hogy a lakáskocsma-ötlet átvehető-e. A közelmúltban ugyanis megnyílt az első budapesti lakáskocsma a Köztelek utcában: egy, az ajtaján Free Cigi feliratot viselő, "közösségi dohányzóhelynek" aposztrofált lakás, ahol inni és cigizni is lehet. A Skanzenclub hely hivatalosan magánlakás - emiatt nem vonatkozik rá a dohányzási tilalom -, de nem lakik benne senki, viszont vendégek járnak oda inni - és korlátozás nélkül dohányozni. Pincér helyett pedig futárszolgálat hozza a sört. A helyről itt találja videoriportunkat.

Lakáskocsmát akárki nem csinálhat, mert ahhoz, hogy hasznot produkáljon, kell egy jól bejáratott, saját italfutár cég is - legalábbis a Klauzál téri Ellátó Bár üzletvezetője, Kiss Ferenc szerint. Neki eddig még nem jutott eszébe a megoldás: a helyzet nem könnyű, mert nem csak a vendégtérben, hanem a munkahelynek számító helyiségben is tilos a dohányzás a törvény értelmében. Szerinte mivel a dohányosok "élelmesebbje nem kimegy cigizni, hanem néha bejön sörért", lehet, hogy télen konténereket bérel nekik az Ellátó. A konténert - vagy akár lakókocsit, buszt - egy közeli parkolóhelyre lehetne állítani, és télen kijárni oda cigizni. "Ott nem lenne kiszolgálás, de meleg lenne" - mondta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Rézangyal ponyvával fedett, gázgombás terasza

Az V. kerületi Rézangyal Bisztró viszont már meg is találta a hosszú távú megoldást arra, hogy ne veszítse el dohányos vendégeit: a terasz nyitva tarthatóságát gyakorlatilag egész évben fenn tudja tartani, motoros ponyva segítségével. "A mi teraszunk felülről fedett, hidegben pedig minden oldalról lefedjük ponyvával. Bent hőgombával lehet fűteni, most is pulóverben ülnek kint a vendégek" - mondta az üzletvezető, aki szerint a módszerük teljesen szabályos, az ÁNTSZ-t is megkérdezték róla. A ponyva ráadásul reklámfelületnek sem rossz. Az üzletvezető szerint példájukat mások is követni akarják, abból következtet erre, hogy sok kocsmából érdeklődtek már, hogy honnan lehet a ponyvát beszerezni.

A kiskörúti Múzeum Cukrászda üzletvezetőjét, Mácsik Viktort nagyon felháborítja az év elején bevezetett dohányzási tilalom. Nem érti, miért neki kell büntetéstől tartania, ha egy vendég rágyújt, amikor a BKV-megállókban cigizők miatt sem a BKV-t büntetik meg. A cukrászdában van egy kétmilliós, szerinte remekül működő elszívó, az üzletvezető nem érti, "az miért nem elég". Azt mondta, a vendégek többsége a cukrászdában már az asztalokra kirakott "tilos a dohányzás" táblák hatására letesz a cigizési szándékáról, ha pedig mégsem, udvariasan rászólnak. Az üzletvezető szerint akadnak viszont olyan csökönyös vendégek, akiknek ez sem elég. "Mi pedig senkinek nem fogunk durván beszólni. És most, amikor lasszóval fogjuk a vendégeket, elküldeni sem fogunk senkit, még ha be is jön egy kétméteres cigivel." Mácsik szerint azt lenne igazságos megbüntetni, aki rágyújt, nem pedig a vendéglátóhelyet. Ezért azt találták ki, hogy a dohányzáshoz ragaszkodó vendégekkel aláíratnak egy papírt, amely szerint a felszólítás ellenére sem tették le a cigit, és vállalják a következményeket.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Szimpla kertben jelenleg csak a ponyvával fedett udvaron nem tiltják a dohányzást

A Paulay Ede utcai Vakegér üzletvezetője viszont - bár most még nem tiltja ki a dohányzókat - nem gondolkodott további megoldáson. A hely, mivel nincs terasza, nyárra úgyis bezár, "addig másfél hónapot kell kibekkelni", jövő őszre pedig Tóth Nándor szerint úgyis megszokják az emberek a tilalmat, és nem lesz probléma. A Ferenciek terén levő Ibolya presszóban is ugyanígy gondolkodnak, ők nyáron sem aggódnak a dohányosok kényelméért, mivel van teraszuk.

2004-ben Írország kezdte a sort, azóta sok más ország követte a példát, és megtiltotta a zárt helyen dohányzást. A szabály kijátszására külföldön is leleményes megoldások születtek: egy maastrichti kocsma "dohányzó egyesületté" vált, vagyis hivatalosan zártkörű klubbá alakult, ahol éppen emiatt dohányozhatnak a klubtagok. A németországi Goslarban lévő Maltermeister Turm nevű étterem pedig 2007-ben úgy kezdett védekezni a tiltás ellen, hogy a kocsma falára három lyukat vágtak: középen egy nagyobbat, ahol a fejet, és két kisebbet, ahol a karokat lehet kidugni. A dohányosok így rágyújthatnak anélkül, hogy kimennének, egyszerűen csak ki kell lógatniuk a fejüket a lyukon. Arról, hogy a dohányzási tilalmat hogyan szokták meg külföldön a kocsmába járók, itt olvashatja részletes cikkünket.