Bilincsben vittek el cigány iskolásokat Sajókazán

Vágólapra másolva!
Egy rendőri akció során bilincsben vittek el négy cigány fiatalkorút egy sajókazai iskolából. A rendőrség szerint szakmailag indokolt volt a bilincs, a buddhista fenntartású iskola igazgatója azonban panaszt tett. Az igazgató szerint nem egyedi eset a rendőrség túlzott fellépése, ugyanis "vadásznak" a helyi szegényekre, vagyis főként a cigányokra.
Vágólapra másolva!

Nyolc-tíz rendőr vette körül a sajókazai Dr. Ámbédkar iskolát, és négy fiatalkorút bilincsben vittek el - írta az Index a Dzsáj Bhím buddhista közösség vezetője, Orsós János beszámolója alapján. A beszámolóból az derült ki, hogy 14-16 éves cigány fiatalokról van szó.

A buddhista közösség vezetőjének beszámolója szerint az épületet körbekerítő rendőrök bementek az iskolába, és a tanárok füle hallatára cigányozni kezdtek. Az iskola igazgatója és Orsós, valamint a helyi cigány önkormányzat képviselői a rendőrőrsre ment a tanulókkal, ahol az hangzott el, hogy "na, megjött a Dzsáj Bhím! Takarodjanak innen!" - mondta Orsós. Az iskolaigazgató kivételével a többieket kiküldte a rendőrség az őrsről.

A rendőrség az MTI-nek azt mondta, hogy a négy gyanúsított egy 17 éves lányt inzultált a sajókazai iskola udvarán. Derdák Tibor, az iskola igazgatója az [origo] megkeresésére viszont azt mondta, tudomása szerint a lányok egy fiú miatt veszekedtek, de azt nem tudta megerősíteni, hogy volt-e pofon az esetnél. Azt azonban elmondta, hogy a rendőrség azt közölte velük, hogy ha valaki pofont ad a másiknak, akkor az bűncselekménynek számít, és emiatt elvihetőek a gyanúsítottak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitányság szóvivője az [origo] megkeresésére azt közölte, hogy a rendőrség személyi szabadság megsértésének bűntette és csoportos garázdaság elkövetése miatt indított eljárást. Elmondta, hogy az eljárás egy február 13-án, a sajókazai iskola udvarán történt eset miatt indult, amelyben három lány és egy fiú érintett.

Csütörtökön előállították és kihallgatták a négy fiatalkorút, akik a szóvivő elmondása szerint nem tettek panaszt a rendőrségi fellépés miatt, és részben elismerték a tettüket. Ennél részletesebben a szóvivő nem kívánta ismertetni az esetet. Az [origo] azon kérdésére, hogy miért volt szükség megbilincselni a négy fiatalkorút, azt válaszolta, hogy "szakmailag indokolt volt" a módszer.

A rendőrség közlése szerint a négy érintett nem tett panaszt, de Derdák Tibor iskolaigazgató elmondta, hogy ő több minden miatt is. Egyrészt panaszt tett a bilincs használata miatt, mivel szerinte a diákok nem tanúsítottak ellenállást. Szerinte aránytalan, hogy egy veszekedés miatt egy "mikrobusznyi rendőr" jön intézkedni.

Az esettől függetlenül amiatt is panaszt tett, hogy a rendőrség adatokat akar gyűjteni a cigány lakosságtól. Állítása szerint azt szeretnék elérni egy nyilatkozat kitöltetésével, hogy a népszámlálásnál tett vallási adatot a rendőrség felhasználhassa. Harmadsorban azt is bepanaszolta, hogy szerinte a rendőrség folyamatosan zaklatja a cigányokat a telepen.

Az iskola igazgatója az [origo]-nak azt mondta, nem most történt először ehhez hasonló eset. Szerinte az önkormányzat kriminalizálja a problémát, és azzal akarja megoldani, hogy mindenkit börtönbe zárat. Állítása szerint volt, hogy 50 ezer forintra büntettek valakit, akinél nem volt személyi igazolvány, miközben az önkormányzat a törvényekkel ellentétben nem engedi, hogy ledolgozzák a megbüntetettek a büntetésüket. "Egyértelműen vadásznak arra, hogy bezárhassák őket" - mondta, hozzátéve, hogy a szegényekre vadásznak a rendőrök, de ezek többsége cigány, így van etnikai oldala is a fellépésnek..