Tanácsadóként foglalkoztatnák az idő előtt nyugdíjazott bírákat

Vágólapra másolva!
A Kúria elnöke igazságügyi alkalmazotti besorolásban tartaná meg a bírói szervezetben a nyugdíjkorhatár előtt elküldött bírákat. Darák Péter szerint a Kúria azt nem fogja megmondani a bíróknak, hogy hogyan döntsenek, de azt igen, hogy milyen szempontokra figyeljenek.
Vágólapra másolva!

Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy tisztességes és emberséges megoldást találjunk - mondta a Népszabadságnak a bírák idő előtti nyugdíjazásáról a Kúria elnöke.

Darák Péter a nyugdíjba menő bírókat arra kérte, hogy igazságügyi alkalmazotti besorolásban tanácsadóként maradjanak a szervezetben. Darák elmondta azt is, hogy a Kúriának törvényes kötelezettsége, hogy joggyakorlat-elemző csoportokat állítson fel.

"Ezen szakértők bevonásával dolgozunk. Azt nem akarjuk majd megmondani a bírónak, hogy adott ügyekben miként döntsenek, azt viszont már igen, milyen szempontokra figyelemmel hozzanak ítéleteket" - mondta a Kúria elnöke.

Arra a kérdésre, hogy a Kúria vezetői egy balatonőszödi személyiségfejlesztő tréningen találkoztak-e az igazságügyi tárca államtitkárával, Darák Péter azt válaszolta, hogy a fórumon csak a Kúria tagjai vettek részt.

Az uniós kötelezettségszegési eljárásról szóló kérdésre azt mondta, feltételezésekbe nem kíván bocsátkozni.

Az Európai Bizottság január közepén indított kötelezettségszegési eljárást a jegybanktörvény, az adatvédelmi biztos hivatalának átalakítása és a bírói munka felső korhatárának csökkentése miatt. A bírák nyugdíjkorhatárának csökkentését azért kifogásolják, mert sérti a munkaerő diszkriminációjának uniós tilalmát. A bizottság szerint csak még zavarosabbá teszi a döntést, hogy miközben 70-ről 62 évre szállítják le a bírák nyugdíjkorhatárát, az általános korhatár egész Európában, így Magyarországon is emelkedik.