Amerikai képviselők befektetőbarát környezetet kértek a kormánytól

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaságot és az egyházakat érintő kérdésekről is tájékozódott az amerikai törvényhozás külügyi bizottságának küldöttsége Magyarországon. Azt kérték a kormánytól, hogy vonják be az ellenzéket is a törvényalkotásba.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnökkel és Martonyi János külügyminiszterrel is találkozott budapesti látogatásán az amerikai törvényhozás külügyi bizottságának öttagú küldöttsége február 23. és 25. között - közölte szombaton az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége.

A nagykövetség szerint a delegáció hasznos megbeszéléseket folytatott az Európát érintő gazdasági nehézségekről, azoknak a magyar gazdaságra gyakorolt hatásairól, valamint azokról az intézkedésekről, amelyeket a magyar kormány a gazdasági nehézségek mérséklésére kidolgozott. A küldöttek arra kérték a magyar kormányt, hogy az a továbbiakban is biztosítsa a befektetőbarát és üzletbarát gazdasági környezetet.

A beszámoló szerint az amerikai képviselők az elmúlt másfél évben hozott, az egyházakkal kapcsolatos intézkedésekről is tájékozódtak. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták a minden vallási szervezetet megillető egyenlő bánásmód elvének fontosságát, amelyet az Egyesült Államok alapvető értéknek tekint. Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly decemberben tíz republikánus és három demokrata képviselő Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levélben azt sürgette, hogy a magyar kormány vizsgálja felül a júliusban elfogadott új egyházügyi törvényt.

A kongresszusi delegáció a mostani látogatásán elismerte Magyarország hozzájárulását az afganisztáni ISAF (a NATO vezette nemzetközi haderő) tevékenységéhez és a NATO vezette balkáni missziókhoz. A Martonyi János külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen üdvözölték a magyar kormány kétharmados parlamenti felhatalmazását, ugyanakkor fontosnak nevezték az ellenzék bevonását a törvényalkotásba.

Az USA budapesti nagykövete januárban azt mondta a Népszabadságnak: csalódásként élte meg, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta az általa megfogalmazott kritikákat több sarkalatos törvény esetében. Eleni Tsakopoulos Kounalakis azt mondta, továbbra is rengeteg kérdésben működik együtt az USA budapesti nagykövetsége a magyar kormánnyal, de csalódottan fogadta, hogy a demokratikus intézmények védelme érdekében megfogalmazott kritikájára fittyet hánytak Magyarországon.