Elkerítették a Kossuth tér egy részét

Vágólapra másolva!
Mélygarázs és látogatóközpont lesz a Kossuth tér Jászai Mari tér felé eső részén, az átalakítás idejére lezárták a tér egy részét. Az általakítás után csak villamosok és kerékpárosok járhatnak a téren. József Attila egyelőre a helyén marad.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a fővárosi Kossuth Lajos tér átépítésének előkészítése, ennek első lépéseként elkerítették a térnek az Országgyűlés épületétől északra, a Jászai Mari tér felé eső részét. Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója vasárnap a helyszínen tartott sajtótájékoztatón közölte, a Kossuth tér pénteken elkerített részén alakítják ki azt a 400-500 férőhelyes mélygarázst és látogatóközpontot, amelyre a parlament adott felhatalmazást.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A főigazgató emlékeztetett, az Országgyűlés döntése értelmében az 1944 előtti állapotok szerint rendezik a területet, ennek része lesz például, hogy a téren a villamosvonalat és a kerékpárutat leszámítva megszűnik a közúti közlekedés.

Bakos Emil nem tudott tájékoztatást adni arról, mennyibe kerül a tér átalakításának előkészítése. Kiemelte ugyanakkor, hogy a tér rendezési terveinek elkészítésére több, nemzetbiztonsági átvilágításon átesett pályázót kértek fel, a győztessel várhatóan március végén kötnek szerződést, az építési engedélyt pedig reményeik szerint augusztusra szerzik meg. A főigazgató megjegyezte, terveik szerint a tér felszíni rekonstrukciója jövő tavasszal kezdődhet. Kérdésre válaszolva elmondta, a tér szobrai a fővárosi önkormányzat tulajdonában maradtak, így az azokkal kapcsolatos változtatásokról velük is egyeztetni kell. Az elkerített részen van Károlyi Mihály szobra, Bakos Emil erről azt mondta, elszállításáról időben tájékoztatást adnak.

A tér átrendezésével jár az is, hogy máshová helyezik József Attila szobrát. A terv ezen része ellen Szőcs Géza kulturális ügyekért felelős államtitkár is felszólalt. A szobor nem a tér most elkerített részén van.