Nyilvánosságra hozná az ügynökaktákat Lázár

Vágólapra másolva!
Nagy vita van a Fideszben arról, hogy egy illegitim társadalmi-politikai rendszerben megszerzett információk az állam tulajdonát képezik-e, vagy azé az adat, akiről az információt gyűjtötték - mondta Lázár János hétfőn. A frakcióvezető szerint az ügynökmúlttal összefüggő minden adatot nyilvánosságra kell hozni, még akkor is, ha ez egyébként személyiségi jogokat sért.
Vágólapra másolva!

A Fidesz frakcióvezetője egy hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szerinte nyilvánosságra kell hozni az ügynökaktákat. Arról, hogy a parlament a múlt hétfőn elutasította az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló LMP-s törvényjavaslat tárgysorozatba vételét, Lázár azt mondta: a Fideszben nagy vita van arról, hogy egy illegitim társadalmi-politikai rendszerben megszerzett információk kinek a tulajdonát képezik, vagyis kié az adat, az államé, vagy azé, akiről információt gyűjtöttek.

"Én abba a csoportba tartozom - kisebbségben vagyok a Fidesz-frakcióban -, aki azt mondja, hogy minden adatot nyilvánosságra kell hozni, még akkor is, ha ez egyébként személyiségi jogokat sért" - mondta a frakcióvezető, hozzátéve, hogy egy másik csoport szerint az információk az államéi, míg vannak, akik szerint az érintettet illeti meg az adat, vagyis a rá vonatkozó, törvénytelenül gyűjtött információkat vehesse magához, vihesse haza, mert az csak rá tartozik.

Az LMP előterjesztését azért nem támogatták - közölte -, mert azt szakmaiatlannak tartják, ugyanis nemzetbiztonsági kockázattal járna, ha a katonai titkosszolgálatok ilyen típusú adatai napvilágra kerülnének. A múlt hétfői szavazáskor az LMP-s indítvány tárgyalását az ellenzéki pártok támogatták, a kormánypárti képviselők többsége azonban ellenezte.