Uniós pénzt kell visszafizetnie Debrecennek

Vágólapra másolva!
Egy szennyvízberuházásnál öt utca csatornázására nem írt ki közbeszerzési pályázatot Debrecen, ezért 500 millió forintot vissza kell fizetnie az Európai Uniónak - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A debreceni önkormányzatnak március végéig 500 millió forintot kell visszafizetnie az Európai Uniónak, mert egy vizsgálat szabálytalanságot tárt fel egy 22 milliárd forintos ISPA-szennyvízberuházás kivitelezésénél - írja Népszabadság hétfői száma.

A vizsgált beruházás 2003-ban indult, és Debrecen négy településsel - Ebessel, Hajdúsámsonnal, Mikepérccsel és Sáránddal - közösen nyerte el a 22 milliárd forintra rúgó ISPA-szennyvízberuházást. Az összeg 58 százalékát az EU-tól, 32 százalékát a magyar államtól kapták az önkormányzatok, a saját erő aránya 10 százalékos volt.

Az EU által végzett utólagos vizsgálat azt kifogásolta, hogy a Hajdúsámsonban elvégzett csatornázási munkálatok egy része nem szerepelt az eredeti pályázatban, s a fővállalkozásért felelős Debrecen arra a bizonyos öt utca csatornázására nem írt ki közbeszerzési pályázatot - írja hétfői számában a Népszabadság.