A Jobbikkal érvelnek a Fidesz mellett a Századvég szerzői

Vágólapra másolva!
Ha a szavazók arra a következtetésre jutnak, hogy az Orbán-kormány minden döntése a pénzügyi világ akaratát követi, az egyenesen a Jobbik karjaiba sodorja őket - érvelnek a Századvég Alapítvány munkatársai a Fidesz intézkedései mellett a Financial Times blogjában.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor visszatereli Magyarországot a helyes útra - írja a Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogjában vendégszerzőként Kumin Ferenc és Lánczi Tamás. A Századvég Alapítvány munkatársai írásukban emlékeztetnek arra, hogy 2002-től 2010-ig a szocialista-liberális kormányok egyre nagyobb hitelállományból fedezték a politikájukat, ami népszerű volt ugyan egyes szavazók körében, de szembement az EU által támogatott piaci reformokkal, amelyeket a régió többi országa, Szlovákia, Csehország, illetve Lengyelország bevezetett.

A 2010-es választási győzelem után az Orbán-kormánynak nemcsak a gazdasági, hanem a morális és politikai válsággal is meg kellett küzdenie, és célul tűzte ki, hogy megszabaduljon az ország posztkommunista struktúráitól - magyarázzák. Azért döntött így, mert a korábbi kormányzás tapasztalatai alapján arra jutott, hogy a legjobb gazdaságpolitikát is maga alá temetheti a kommunizmus öröksége - írják a szerzők, akik szerint ez a teher fellelhető az élet minden területén. Érvelésük szerint Magyarország ezért választotta a saját külön útját a globális gazdasági válságban. Külön hangsúlyozzák azonban, hogy ez az út különbözik Görögországétól, ahol azért van gond, mert a kormányok nem cselekedtek. Magyarországot szerintük ezzel szemben azért támadták, mert a kormánya rendkívüli energiával adott gyors válaszokat egy nehéz helyzetben.

A blogbejegyzésben több példát is felsorolnak a Századvég munkatársai. Megemlítik a különadókat, amelyek szerintük nem okoztak károkat, hiszen nem vesztek el miattuk munkahelyek és cégek sem mentek csődbe, sőt az érintett vállalatok szép profitot jelentettek. Elmagyarázzák azt is, hogy miért volt szükség a rögzített árfolyamra és a végtörlesztésre a devizahitelesek megsegítésére. Elismerik, hogy az egyoldalú végtörlesztési rendszer bevezetése agresszív lépés volt, de hozzáteszik, hogy ennek eredményeként a háztartások megőrizhették az otthonaikat és leszoríthatták a törlesztő részleteiket egy fizethető szintre. Így a közeljövőben talán megfontolják, hogy többet költsenek, felpörgetve ezzel a gazdaságot - írják.

A blogbejegyzésben hangsúlyozzák, hogy a Fidesz minden intézkedésének, amelyet támadtak, van egy másik oldala is, és ezért nemcsak gazdasági szempontok alapján kell vizsgálni ezeket a kérdéseket. Utalnak arra, hogy maguk is politológusok, és szerintük politikai szempontok alapján a Fidesz intézkedéseinek van értelme, hiszen meg kell nyernie a következő választást. Szerintük a gazdasági és politikai lépések közös célja a stabilitást, és az üzleti világ legalább annyira érdekelt ebben, mint a politikai vezetés. Elmagyarázzák, hogy Magyarországnak nagyon szűk mezsgyén kell megtartani az egyensúlyát, majd megemlítik, hogy a szélsőjobboldali Jobbik már fej-fej mellett halad a szocialistákkal a közvélemény-kutatásokban.

Ha a szavazók arra a következtetésre jutnak, hogy minden kormányzati döntést a pénzügyi világ akaratát követi, az egyenesen a Jobbik karjaiba sodorja őket. Mindez pedig rossz lenne Magyarországnak, az Európai Uniónak, a bankoknak és a befektetőknek - írják következtetésként a szerzők.