Vágólapra másolva!
A honvédelmi vezetés az úgynevezett Hadik-tervvel igyekszik fellendíteni a hazai hadiipart. Lapinformációk szerint ennek része a különböző hadieszközök hazai gyártása, egy ötvenmilliárd forintos bevételt hozó indiai együttműködés és a honvédségi üdülők hatékonyabb kihasználása is.
Vágólapra másolva!

A honvédelmi tárca az úgynevezett Hadik-terv (Hadfelszerelési Iparkorszerűsítési Terv) keretében igyekszik fellendíteni a hazai hadiipart - írja keddi számában a Népszabadság és a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet írása szerint az elképzelés célja, hogy felélesszék a magyar hadiipart, ezzel is támogatva a magyar gazdaságot és a munkahelyteremtő vállalkozókat. A szaktárca szerint komoly érdeklődés mutatkozik például a hadielektronika területén Indiából, ami 50 milliárd forintos bevételt is hozhat.

A lap szerint gyors fejlődésnek indulhat a magyar lokátortechnológia is a HM Arzenál Zrt. fejlesztései révén. A Hadik-terv további célja emellett, hogy a honvédség lőszerellátását magyar tulajdonú, hazai gyártóbázison működő cégek biztosíthassák.

A Népszabadság arról ír, hogy a tervről szóló kormányzati előterjesztés egésze nem ismerhető meg, annak egy része államtitok. A lap szerint a tervezet alapjait többek között az adórendszer átalakítása (a védelmi rendeltetésű beszerzések után a költségvetés önmagát ne adóztassa), a hatékonyabb katonadiplomáciai tevékenység, illetve "holdingosítás és klaszterezés" adja. Utóbbi része, hogy a különböző járművek és eszközök esetében hazai bázisú gyártás és javítás-karbantartás valósuljon meg.

Szintén a Hadik-terv részletei között olvasható a Térképészeti Kft. digitális adatbázisának esetleges bel- és külföldi értékesítése. Ugyancsak szerepel a tervekben az egészségügyi turizmus fellendítése, a honvédségi tulajdonban lévő üdülők hatékonyabb kihasználása. A terv részletei között olvasható egy katonai minőségbiztosítási és -tanúsítási rendszer, valamint díj létrehozásának javaslata is, amely a beszállítók elismertségét segítené a piacon.

A Népszabadság szerint a hadiipar fellendítésében a HM vezetése komoly szerepet szán az államosított Rábának, amely már most is több milliárd forintért szállít katonai járműveket a honvédségnek egy 2018-ig szóló keretszerződés értelmében.