A vörösiszap-katasztrófa felelőseiről tárgyal a parlament

Vágólapra másolva!
A hungarikumtörvényről, a vörösiszap-katasztrófa felelőseiről, valamint az új hulladéktörvényről is tárgyal kedden a parlament.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés keddi ülésén kezdi tárgyalni a 2010-ben történt kolontári vörösiszap-katasztrófa felelőseit kereső országgyűlési vizsgálóbizottság jelentését. A parlament ülése reggel a hungarikumtörvény általános vitájának folytatásával kezdődik, amelyben egy héttel ezelőtt a vidékfejlesztési miniszter, illetve a frakciók vezérszónokai mondhatták el véleményüket. Az indítvány értelmében a hungarikumok köréről egy 13 tagú bizottság döntene, az így kiválasztott termékek és szolgáltatások ez után hungarikum védjegy viselésére válnának jogosulttá.

A képviselők ez után kezdhetik tárgyalni a vörösiszap-katasztrófa felelőseit kereső bizottság jelentését, amely szerint a 2010. október 4-én bekövetkezett ipari katasztrófáért döntően a Mal Zrt. a felelős, a vizsgálat alatt megismert tények ugyanis arra utalnak, hogy a társaság igazgatósága és menedzsmentje gondatlanul járt el az üzem és az iszaptározó üzemeltetése során. A jelentés szerint túl sok vörösiszap volt a Kolontár melletti zagytározóban, ez volt a fő oka annak, hogy 2010 októberében átszakadt a tározó gátja. A jelentés szerint a katasztrófa okai nagyon összetettek, de a Mal Zrt. a fő felelős.

Az ülésnap hátralévő részében a Független Rendészeti Panasztestület 2008-2010-es tapasztalatairól szóló beszámolója kerül terítékre, majd a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvénymódosító javaslat általános vitáját tartják meg.

A képviselők utolsó napirendi pontként az új hulladéktörvényről szóló előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokat értékelhetik az előterjesztés részletes vitájában.