Pesti borozó előtt parkolt az osztrák milliárdos ellopott koporsója

Vágólapra másolva!
Ellopták Hitler egyik kedvenc iparmágnásának koporsóját Ausztriából, aztán Magyarországra csempészték a testet, és megzsarolták a családot - a vádirat szerint három magyar férfi lopta el Friedrich Karl Flick holttestét, bírósági tárgyalásuk kedden kezdődött meg. Az ügy elsőrendű vádlottja egy ügyvéd, aki tagadja a hullarablást, és állítólag csak egy zavaros ukrán zsarolási ügyben próbált segíteni.
Vágólapra másolva!

Kedden tartották az első tárgyalási napot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a férfinak az ügyében, aki még 2008-ben azzal bízta meg több társát, hogy rabolják el az osztrák-német milliárdos, Friedrich Karl Flick holttestét rejtő koporsót. Sz. Barnabás ügyvéd a vád szerint azzal bízta meg társait, hogy az Ausztriában nyugalomra helyezett férfi maradványait tartalmazó koporsót hantolják ki, és hozzák Magyarországra. Flick holttestét 2009 végén találták meg magyar magánnyomozók Budapesten.

A tetemet a koporsóval együtt a karintiai Velden temetőjéből, Flickék családi mauzóleumából lopták el. F. László és N. Zoltán másod - illetve harmadrendű vádlottak ismeretlen társaikkal együtt a koporsót egy IX. kerületi borozó elé szállították. Ezután egy budapesti bérház pincéjében, később a belső és külső koporsót különböző helyeken rejtegették.

A holttest elrablása után a vádlottak levélben jelentkeztek a családnál azzal, hogy hatmillió eurós váltságdíjat kérnek a tetemért. A család e-mailben és telefonon kommunikált velük. A hullarablók többször is megfenyegették őket, hogy ne forduljanak a rendőrséghez.

Titokzatos moldáv és ukrán zsarolók

Sz. Barnabás ügyvédje az [origo]-nak azt mondta, hogy kedden a vádlottakat hallgatták meg, a harmadrendű vádlott terhelő vallomást tett védencére és a másodrendű vádlottra. "A bűncselekmény elkövetését védencem tagadja. Elmondása szerint ő csupán a másodrendű vádlottnak szeretett volna segíteni, akit egy örökösödési vita miatt megfenyegettek ukrán és moldáv nemzetiségű személyek" - mondta Parti Ágnes ügyvéd, aki szerint a zsarolók bírták rá a másodrendű vádlottat, hogy lopja el a koporsót.

Az ügyvéd állítása szerint a másodrendű vádlott azért fordult Sz. Barnabáshoz, hogy hogyan szabadulhatna meg a zsarolóktól. "Védencem azt javasolta: jutassa vissza mielőbb a koporsót az elhunyt családjához, így a család által felajánlott nyomravezetői díjat is megkaphatja" - mondta az [origo]-nak Parti Ágnes. "Védencem a Karl Flick családja által megbízott magánnyomozók közül a magyarországi cég képviselőjével vette fel a kapcsolatot, és elmondta, amit neki a másodrendű vádlott a tudomására hozott. A koporsót meg is találták, és vissza tudták vinni az ausztriai Veldenbe" - mondta.

A magyar rendőrség az ügyben ismeretlen tettesek ellen rendelt el nyomozást, majd utóbb azonosították N. Zoltán ercsi lakost, akit őrizetbe is vettek. A férfi a rendőrségi vallomása szerint futár volt. Őt bérelte fel 200 ezer forintért Sz. Barnabás, hogy vezesse azt a teherautót, amellyel a koporsót Magyarországra hozták, bár Sz. ügyvédje szerint védence csak egyszerű sofőrmunkára ajánlotta be N.-t. Az ügyészség a vádlottakat bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettével mint társtetteseket vádolja.

Hitler kedvenc fegyvergyárosa

Az iparmágnás Flick családi vállalatbirodalmának alapjait apja, Friedrich Flick, Adolf Hitler egykori fegyvergyárosa rakta le. Az idősebb Flicket bűnösnek találták, és hét év börtönre ítélték a második világháborús német bűnösök ügyében ítélkező nürnbergi perekben, mivel gyáraiban a munkaerő felét ingyen dolgozó foglyok tették ki.

Halála után Friedrich Karl Flick vette át a düsseldorfi konszern irányítását, amelyet hatalmassá fejlesztett. A hozzá tartozó cégek a páncélozott járművektől, a papírtörölközőn keresztül a fürdőkádig számtalan árucikket gyártottak. A nagyiparos azonban egész életében elutasította, hogy kárpótlást fizessen az apja által megkárosított embereknek. Flick az 1990-es években települt át Ausztriába, elsősorban adózási szempontok miatt.