Vágólapra másolva!
Berendezés méri és elemzi azokat az anyagokat, amelyekből a vörösiszap-tartalomra lehet következtetni. Februárban kétszer is észleltek nagyobb mennyiségű szálló vörös port Kolontár térségében.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan mérik hétfőtől a szálló por (PM 10) és a különböző toxikus anyagok jelenlétét a Kolontárhoz tartozó Lőrintepusztán - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője. Zay Andrea elmondta, februárban kétszer - 4-én és 16-án - is észleltek nagyobb mennyiségű szálló vörös port Lőrintepuszta-Tósokberénd-Kolontár térségében. A zöldhatóság levegőtisztaság-védelmi vizsgálólaboratóriuma ezért mérés-előkészítést tartott a Kolontárhoz tartozó, 20-25 lakosú Lőrintepusztán, hogy megfelelő helyet találjanak a mérőműszer elhelyezéséhez.

A mobil mérőállomást a Kolontárt Ajkával összekötő úton található Pannon Kristály 2001 Kft. telephelyén helyezték el, ahonnan a családok otthonai 50-200 méteres távolságon belül dél-délkelet irányban találhatóak. Így a kiporzáskor pontosan meghatározhatják a porfelhő mozgásának irányát, sebességét, illetve a határértékhez köthető anyagok - ólom, kadmium, nikkel, arzén - mennyiségét. A berendezés azokat az anyagokat - vas, alumínium, nátrium - is elemzi, amelyekből a vörösiszap-tartalomra lehet következtetni.

A felügyelőség folyamatosan dolgozza fel a mérési eredményeket, az adatokat az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) honlapján teszik közzé - áll a hatóság közleményében. A Vidékfejlesztési Minisztérium egy hete azt ígérte, intézkedési tervet dolgoz ki a szálló vörös por ellen.

Az egyelőre megoldatlan problémát az okozza, hogy a vörösiszap-katasztrófa után a Mal Zrt. technológiát váltott: ezért és a hatósági előírások miatt nem lehet víz a tározókban. A timföldgyártás mellékterméke azóta a száraz vörösiszap, amelyet teherautóval szállítanak a kijelölt lerakókba. Korábban, évtizedekig hatósági előírás alapján - éppen a kiporzás megakadályozása érdekében - meghatározott mennyiségű vízzel fedték le az iszapot, de a jelenlegi előírás szerint földdel borítják be a tározóban elhelyezett anyagot, majd növényzet telepítésével védekeznek a porzás ellen. A tározó felületének beborítása azonban egyelőre hiányos.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap elöntött három települést: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, és több száz ház lakhatatlanná vált.