Szerdán tárgyalják Budapest idei költségvetését

Vágólapra másolva!
Szerdán tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés a város 2012-es költségvetését, amelyben oktatási, kulturális, turisztikai és kisebbségi feladatokra az előző évihez képest kevesebbet, közösségi közlekedésre, szociálpolitikai és védelmi feladatokra pedig több pénzt szánnának.
Vágólapra másolva!

A javaslat Budapest költségvetési bevételeit 299 milliárd 514 millió forintban, a kiadásait pedig 376 milliárd 538 millió forintban határozza meg. A 77 milliárd 24 millió forintos különbözetből 51 milliárd 247 millió forintot az előző évek pénzmaradványából finanszírozna a városvezetés, a többit pedig az előző években megkötött keretszerződések alapján lehívható, fejlesztési célú hitelekből.

Tarlós István főpolgármester ide vonatkozó előterjesztése 192 milliárd 844,8 millió forintot indítványoz a működési kiadásokra, ebből összesen 11 milliárd 150 millió forintot általános tartalékként, a szerkezetátalakításokhoz kapcsolódó kiadásokra, kockázatkezelésre, továbbá az előző városvezetés örökségének kezelésére különítenek el. Az uniós finanszírozás kockázati tartalékára, valamint peres ügyekre további 1-1 milliárd forintot tesznek félre.

A BKV működőképességének fenntartása érdekében a működési kiadások egy részét visszatartják, ehhez egyenként felülvizsgálják az intézményeket és a feladatokat. A források zárolásának fenntartásáról, vagy az előirányzatok végleges elvonásáról leghamarabb áprilisban döntenek, a tömegközlekedési társaság finanszírozásának rendeződése függvényében.

A költségvetési javaslat számos bírálatot kapott a fővárosi ellenzéki pártoktól. Az MSZP az indítványra utalva 2012-t a katasztrófa évének nevezte, a párt szerint minden budapesti a saját bőrén fogja érezni a város csődjét.

Az LMP is elutasítja a költségvetési javaslatot, mondván, az előterjesztés onnan vesz el pénzt, ahonnan nem kellene, és azt a problémát nem oldja meg, amit a leginkább meg kellene.

A Jobbik sajnálatosnak tartja, hogy a főváros vezetése nem látja be, hogy az idei évre fel kellene függeszteni a négyes metró projektet, hogy a BKV felszabaduljon a banki hitelei alól. A párt kifogásolta, hogy a szociális és kulturális szféra az idei költségvetés legnagyobb vesztese.