Tarlós felmondhatja a vízművek szerződését

Vágólapra másolva!
Felmondhatja a Fővárosi Vízművek külföldi befektetőivel kötött szerződést Tarlós István főpolgármester - erről szerdán zárt ülésen határozott a Fővárosi Közgyűlés. A cég csütörtökön úgy reagált: készek megegyezni a fővárossal, amennyiben jogaikat és befektetéseiket tiszteletben tartják.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés mandátumot adott Tarlós István főpolgármesternek arra, hogy az önkormányzat és a Fővárosi Vízművek befektetői között 1997. április 11-én létrejött szindikátusi és menedzsmentszerződést szerződésszegés miatt megszüntesse - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerda este.

A vízművek részvényeinek negyede jelenleg a francia Suez Environnement Hungária Kft. és a német RWE Hungária Kft. tulajdonában van. A Népszabadság a szerdai számában arról írt, hogy a Suez és az RWE 1997-ben összesen 16,5 milliárd forintot fizetett a vízművek részvénycsomagjáért, illetve a menedzsmentjogokért.

Mint írták, a főváros nyomott áron venné vissza a vízműveket, de a lap feltételezése szerint a két külföldi tulajdonos aligha mond le tulajdonrészéről az eredeti vételár kevesebb mint harmada fejében (ötmilliárd forintért).

Kész megegyezni a fővárosi önkormányzattal a Fővárosi Vízművekről a francia Suez Environnement és a német RWE, azonban elvárják, hogy jogaikat és befektetéseiket tiszteletben tartsák - tudatta a két társaság csütörtökön, közös közleményükben.

A Suez Environnement és az RWE a közleményben úgy reagált: a szerződést mindig tiszteletben tartották, annak előírásait a két társaság "a legapróbb részletekig követte és elismerten magas színvonalú szolgáltatást nyújtott". Mint írták, a befektetők a szerződés módosításáról vagy megszüntetéséről már azelőtt tárgyalásokat javasoltak, hogy a főváros elküldte volna utolsó értesítését. A két társaság leszögezte: készek megegyezni a fővárossal, de elvárják, hogy jogaikat és befektetéseiket tiszteletben tartsák.

Tarlós István csütörtökön az m1 Ma Reggel című műsorában azt mondta: a legkívánatosabb megoldás, hogy sikerüljön megegyezni a Fővárosi Vízművek befektetőivel, amennyiben mégis fel kell mondani a szerződést, azt a kormánnyal egyezteti a főváros. Közlése szerint a főváros vizsgálódó munkatársai és a szakhatóságok szerint úgy néz ki, a szerződést a befektető elég komolyan megsértette, tehát elvileg fennáll a felmondás lehetősége.