Vágólapra másolva!
A múlt hét pénteken az erzsébetvárosi ingatlanpanama miatt másfél év börtönt kapó Hunvald György a jogai megsértése miatt a strasbourgi bírósághoz fordult - a volt erzsébetvárosi polgármester egy interjúban nyilatkozott a csütörtöki Népszabadságban. Hunvald elmondása szerint, ha másodfokon felmentik, akkor sem valószínű, hogy folytatja politikai karrierjét.
Vágólapra másolva!

Nem elégedetlen a legsúlyosabb vádpontokban őt felmentő elsőfokú ítélettel, de másodfokon a teljes felmentést szeretné elérni - nyilatkozta Hunvald György a csütörtöki Népszabadságnak. A Hunvald-ügyben pénteken hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék. A volt szocialista polgármestert egy év hat hónap börtönre ítélték az erzsébetvárosi ingatlanpanama miatt. Hunvald a rá kiszabott szabadságvesztésnél jóval többet, két és fél évet töltött eddig előzetes letartóztatásban, ezért kártérítést ítélhet meg neki a bíróság.

Hunvald a Népszabadságnak adott csütörtöki interjújában elmondta, hogy a bíróság kimondta, nem tévesztette meg hamis értékbecslésekkel az ingatlaneladásokról döntést hozó közgyűlési tagokat. "Néhány foglalkoztatással összefüggő szerződéssel összefüggésben állapították meg a felelősségemet, mondván, nem ellenőriztem a tőlem elvárható alapossággal azokat az előterjesztéseket, amelyeket később aláírtam, s amelyek alapján kifizetések történtek" - mondta Hunvald.

Hunvald arról is beszélt, hogy a perben felkért értékbecslő megállapította, szerinte az önkormányzatot kár nem érte, ezért sem kapta meg Erzsébetváros jelenlegi vezetése az általa követelt 600 millió forintot. "A mostani vezetés elég furán számol, ezt a bíróság is kihangsúlyozta, nemhogy kár nem érte Erzsébetvárost, hanem 300 milliós pluszt könyvelhetett el az önkormányzat."

Hunvald a jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy nem tervezi folytatni politikai karrierjét, még akkor sem, ha másodfokon teljesen felmentik. "Négy gyermekem, feleségem van, rájuk is gondolnom kell" - mondta a Népszabadságnak. Hunvald arról is beszélt, hogy jogtalan fogva tartásért, a védekezéshez, a családi élethez és a tisztességes eljáráshoz és a hatékony jogorvoslathoz való joga durva megsértéséért Strasbourghoz fordult.

Mint mondta, "egyetlen bizonyíték sem szólt arról, hogy az értékbecslések hamisak lennének, és én erről tudnék, mégis, ezekkel indokolták az előzetes letartóztatásomat. A fogságban töltött 31 hónap alatt összesen 14 órát láthattam a gyerekeimet. A tisztességes eljáráshoz és a védelemhez való jogom akkor sérült a leglátványosabban, amikor egy alkalommal a letartóztatás meghosszabbítását megfellebbeztem egy pénteki napon. Szerdán kaptam meg írásban a végzést, ám aznap délelőtt a másodfok már helyben is hagyta a döntést, meg sem várták a fellebbezésemet."