Vágólapra másolva!
Kósa Lajos javaslata értelmében a havi átlagkereset kilencszeresét kapná a Költségvetési Tanács elnöke. A fideszer politikus indítványozza azt is, hogy az önkormányzatok költségvetési hiányuk finanszírozására működési célú hitelt vehessenek fel.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági havi átlagkereset kilencszerese, csaknem kétmillió forint járhat majd Kovács Árpádnak, a Költségvetési Tanács (KT) elnökének, ha a parlament elfogadja a fideszes Kósa Lajos erre vonatkozó javaslatát.

A Fidesz ügyvezető alelnöke előírná, hogy az oktatást és a szerzői jogvédelem alá eső munkákat kivéve a KT-elnök nem folytathat más kereső tevékenységet, de ezzel "a korlátozással összhangban megfelelő díjazásban és juttatásokban részesülne". Ez egyrészt a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset - ami jelenleg 213 ezer forint - kilencszerese lenne. Másrészt egyebekben a tanács elnöke a minisztereket megillető juttatásokra lenne jogosult. Az elnöki illetmény és juttatások fedezetét az Országgyűlés Hivatalának költségvetésében kellene megtervezni.

Ugyanezt a fizetési összeget javasolta tavaly decemberben, amikor még Járai Zsigmond vezette a KT-t, a fideszes Rogán Antal, de indítványát a parlament akkor - támogatva Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter módosító javaslatát - elvetette; így a stabilitási törvény jelenleg hatályos szövege azt mondja ki, hogy a KT tagjai feladatuk ellátásáért illetményre és egyéb juttatásra nem jogosultak.

Kósa Lajos csütörtökön benyújtott törvényjavaslatának másik része az önkormányzatok hitelfelvételével függ össze. A Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere ugyanis elhagyná az év elejétől hatályos stabilitási törvénynek azt a részét, amely szerint az önkormányzat működési célra csak likvid hitelt vehet fel. Ennek hatályon kívül helyezésével - mint írja - biztosítva lenne "a 2012. évben még tervezhető működési célú hiány finanszírozásának lehetősége".

A változtatás alapján - egyedi kormányzati engedéllyel - mód nyílna az önkormányzatoknak éven túlnyúló működési hitel felvételére, "természetesen csak abban az esetben, ha a hitelfelvétel nem veszélyezteti az államadósság csökkentésének követelményét, és visszafizetése az önkormányzat saját bevételei alapján biztosítottnak látszik" - érvel indoklásában Kósa Lajos.

Az indítvány kimondaná azt is, hogy a képviselő-testület az önkormányzat előirányzatainak módosítására, az azok közötti átcsoportosításra vonatkozó jogát átruházhatja a polgármesterre vagy a pénzügyi bizottságra.