Már tavasszal átalakíthatja a kormányt Orbán

kormány átalakítás, Orbán Viktor, Lázár János, Navracsics Tibor
Vágólapra másolva!
A Népszabadság úgy tudja, hogy a miniszterelnök nem vár a nyári ciklusfelező értékelésig a kormányátalakítással. Két forgatókönyv merült fel, egy kevésbé komoly és egy teljes kormányzati átalakítás. Utóbbi alapján mozoghatnak a miniszteri székek, és kormányzati pozíciót kaphat például Lázár János, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője. A Népszabadság egyik kormányzati forrása szerint a miniszterelnöknek fejtörést okoz Navracsics Tibor elegáns kívülállása.
Vágólapra másolva!

Április végére-május elejére tervezi Orbán Viktor a kormányátalakítást, nem vár vele a nyári ciklusfelező értékelésig - írja kormányzati forrásokra hivatkozva a Népszabadság. A lap forrásai szerint a miniszterelnök az EU-IMF hiteltárgyalások lezárása után tervezi a változtatásokat.

Arról, hogy milyen méretű legyen a kormányátalakítás, a Népszabadságnak két lehetőséget vetítettek előre a meg nem nevezett források. Az egyik szerint - ez Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó koncepciója - csak minimális átalakításra kerüljön sor.

A másik forgatókönyv szerint "el kell kezdődnie a politikai kormányzásnak", azaz a tárcák élére politikusokat kellene állítani a jelenlegi szakemberekkel szemben.

A miniszterelnök a legterhelhetőbb, legoperatívabb politikusok közük Rogán Antalt és Lázár Jánost nevezte meg. A hódmezővásárhelyi polgármester Orbán Viktor "jolly jokere", ezért komoly fejfájást okozott a miniszterelnöknek, hogy Lázár maradjon-e frakcióvezető a ciklus végéig, vagy vezesse a humáncsúcstárcát Réthelyi Miklós helyett - írja a Népszabadság.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A lap szerint fejtörést okoz Orbánnak Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes pozíciója is, felmerült ugyanis, hogy különválasztják a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM). Ebben az esetben Navracsics igazságügyi miniszter lenne.

Az igazi kérdés, amit a miniszterelnöknek valamilyen módon kezelnie kell, az helyettesének "elegáns kívülállása. Az, hogy a keleties furmányosságot, szabadságharcos attitűdöt Navracsics Tibor európaisága, a drasztikus, Brüsszel felháborodását magával hozó kormányzati lépéseket pedig párbeszédre való törekvése, európai fronton tanúsított kompromisszumkészsége ellenpontozza" - mondták a lap kormányzati forrásai.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön Brüsszelben azt mondta: nincs valóságalapja a Népszabadság írásának. Úgy fogalmazott: "annyiszor átalakította már a kormányt a Népszabadság, hogy igazából semmi jelentősége nincs, ha egy vagy két újabb cikket írnak a témáról". A szóvivő szerint "ez a forgatókönyv csak néhány fantáziadús újságíró gondolatai közt létezik", és nincs semmi valóságalapja.