Félmilliót is bukhatnak a képviselőségről lemondó polgármesterek

Vágólapra másolva!
Az új választási szabályok szerint 2014-től valamelyik posztjukról le kell mondaniuk azoknak, akik parlamenti képviselők és polgármesterek is egyben. Jellemzően 4-500 ezer forinttal jobban fizet a képviselőség, mint a város vezetése. Az országos trendtől Székesfehérvár, Győr és Dunaújváros tér el, az ottani polgármester többet kap a várostól, mint az Országgyűlés Hivatalától.
Vágólapra másolva!

Félmillió forintnál is többet veszíthetnek 2014-től azok a polgármesterek, akik egyben parlamenti képviselők is, mivel az új választási szabályok szerint meg kell válniuk valamelyik posztjuktól - írta a pénteki Világgazdaság. A képviselői juttatások egymillió forintnál is nagyobbak lehetnek, a polgármesteri posztért jellemzően 500-600 ezer forint jár.

A lap összeállítása szerint polgármesterként Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes vezetője kapja a legmagasabb juttatást, 834.600 forintot költségtérítéssel együtt. A második helyen Cserna Gábor (Fidesz), dunaújvárosi polgármester áll 708 ezer forinttal, a harmadik legnagyobb juttatásban pedig Puskás Tivadar (KDNP) részesül, aki 679 ezer forintot vesz fel havonta.

Jellemzően 4-500 ezer forinttal jobban fizet a képviselőség, mint a város vezetése. Az országos trendtől Székesfehérvár, Győr és Dunaújváros tér el, az ottani polgármester többet kap a várostól, mint az Országgyűlés Hivatalától. Amikor az új önkormányzati törvényt kidolgozták, a többen is arról beszéltek, hogy a járási hivatalok miatt lehet hely mindenkinek.

Az [origo]-nak nyilatkozó, a járási rendszer kialakításában részt vevő fideszes politikusok, kormányhivatal-vezetők azt mondták: a járási vezetők pontos hatásköreiről még tart a vita, de annyi látszik, hogy "erősebbek lesznek, mint egy falusi polgármester, de például egy városi polgármesterséghez képest jelentéktelen pozíciót viselnek majd". Egyikük azt mondta: "maximum az adott járásban, abban a néhány faluban lehetnek kiskirályok".