Aláírásgyűjtésbe kezd az LMP

Vágólapra másolva!
A LMP kongresszusa meggyőző többséggel elfogadta a népszavazás kezdeményezését célzó javaslatot. A hétfőn induló kampány során az LMP a szükséges 200 ezer aláírásnál jóval többre számít.
Vágólapra másolva!

Az LMP hétfőn elkezdi az aláírásgyűjtést a párt népszavazási kampányához - döntött a párt tisztújító kongresszusa szombaton. Vágó Gábor szóvivő az [origo]-nak azt mondta, hogy a kongresszus meggyőző többséggel döntött amellett, hogy a párt hétfőn indítsa el az aláírásgyűjtést. Vágó szerint a népszavazás nem csak az LMP számára lesz erőpróba, hanerm az Orbán-kormány számára is.

Az LMP négy kérdésben szeretne népszavazást: a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon; az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról emeljék vissza a korábbi 260 napra; ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni, és végül azt, hogy a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni. Ha az Alkotmánybíróság pozitívan dönt a párt nyugdíjügyben benyújtott felvetéseiről, akkor azonnal elkezdenek aláírásokat gyűjteni arról is, hogy a korábban megszerzett nyugdíjjogosultságokat ne lehessen elvonni, így a referendum ötödik kérdésként ezzel is kiegészülhet.

A szavazás előtt az LMP közölte, hogy ha a népszavazási kezdeményezést elfogadja a kongresszus, akkor a párt aktivistái már hétfőn kitelepülnek a közterületekre, és elkezdik a hitelesítéshez szükséges legalább kétszázezer aláírás összegyűjtését, erre április 2-áig van idő. Vágó szerint "kell egy kis idő, amíg az emberek felismerik ennek a fontosságát", és arra számít, hogy exponenciálisan nőni fog az aláírások száma. Az LMP összességében 330 ezer aláírásra számít. A csillebérci volt úttörőtábor területén tartott zárt ülésen szombaton a testület az új vezetők megválasztásáról is határozni fog.