Nyomoz az NNI az alaptörvény átírása miatt

Vágólapra másolva!
Külföldi társszervek is bekapcsolódnak abba a nyomozásba, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda indított az Alkotmánybíróság honlapját ért szombati éjszakai hackertámadás miatt.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) külföldi társszervekkel együtt nyomoz az Alkotmánybíróság (AB) honlapjai elleni hackertámadás ügyében. Az AB honlapját vasárnapra virradóra törték fel, a hackerek több bekezdéssel kiegészítették az alaptörvény Nemzeti hitvallását és az utána következő fejezeteket a szervezet honlapján.

Beleírták például a szövegbe azt, hogy "az informatikában dolgozók 32 évesen a fizetésük 150 százalékával nyugdíjba mehetnek", továbbá azt is, hogy az Anonymous és más önszerveződő informatikai csoportok, egyének kötelezhetők arra, hogy az országot érő külső és belső fenyegetések ellen fellépjenek.

Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivője vasárnap az [origo]-nak azt mondta, hogy a honlap elleni támadásról az Indextől értesült, és jelenleg "az eredeti állapot helyreállításán dolgoznak". A módosított alaptörvény jelenleg már nem olvasható az Alkotmánybíróság honlapján. A szóvivő azt mondta, vizsgálják, máshol is átírta-e a honlapot a hackercsoport.

Bartha László, az NNI szóvivője hétfőn azt mondta, hogy az Nemzeti Nyomozó Iroda - külföldi társszervekkel együttműködve - eljárást folytat számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás érdekeire való tekintettel azonban többet egyelőre nem közölt.