Szerdán dönt az EB a magyar kormány válaszairól

Vágólapra másolva!
A hét közepén dönthet az Európai Bizottság a Magyarország elleni uniós kötelezettségszegési eljárások folytatásáról. Viviane Reding igazságügyi biztos a hétfői sajtótájékoztatóján homályosnak nevezte az uniós felvetésekre adott magyar válaszokat.
Vágólapra másolva!

Szerdai ülésén határoz az Európai Bizottság (EB) arról, folytassa-e a Magyarország ellen indított európai uniós kötelezettségszegési eljárások valamelyikét, vagy sem - jelentette be Viviane Reding igazságügyi biztos hétfőn Brüsszelben. Más témájú sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva a bizottsági illetékes leszögezte, hogy a szokásos heti ülésre a testület előtt már ismeretes lesz a múlt hónapban megküldött magyar válaszok értékelése.

Más bizottsági forrásból az MTI úgy értesült, hogy a testületnél a magyar válaszok alapján az egyes eljárásoknál különböző döntésekre számítanak, azaz lesz, ahol a procedúra várhatóan nem folytatódik, és lesz olyan eljárás, amelynél a testület még kiegészítő információkat kér, vagy akár tovább is lép. Viviane Reding a magyar válaszok néhány pontját homályosnak nevezte.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfő reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, könnyen elképzelhető, hogy egy-két ügyben újabb fázisba lépteti a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokat az Európai Bizottság. Szijjártó szerint a kohéziós pénzek felfüggesztésének ügyét hat hónapon belül szépen csendben le lehet zárni.

A kormány úgy látja, hogy a kötelezettségszegési eljárások egy részét már most le lehet majd zárni, ugyanis megállapodásra tud jutni az Európai Bizottsággal - mondta Szijjártó a rádióban. A miniszterelnök szóvivője szerint ugyanakkor egy-két ügyben könnyen elképzelhető, hogy a bizottság majd újabb fázisba lépteti az eljárást, "hiszen nem tudunk megegyezni, megállapodni, vagy az érveinket nem fogadják el" - tette hozzá.