Gyanús csomagot találtak a fekete sereg egyik tagját megölő férfi tárgyalásán

gyanús táskát találtak a Fővárosi Ítélőtábla épülete előtt, miközben a Fővárosi Ítélőtábla perújítási eljárás keretében tárgyalja másodfokon Szántai Attila perét, aki 2001 januárjában lelőtte a fekete sereg egyik tagját, egy másikat pedig megsebesített
Vágólapra másolva!
Jogos önvédelem címén Sz. Attila felmentését kérte az ügyész és a védelem a fekete sereg egyik tagjának megölése miatt. Sz. korábban hét évet ült börtönben a gyilkosság miatt. A tárgyalás ideje alatt egy gyanúscsomagot is meg kellett vizsgálnia a tűzszerészeknek.
Vágólapra másolva!

A vád és a védelem egyaránt a felmentését kérte annak a férfinak, aki a fekete sereg néven ismert bűnbanda "katonáival" vette fel a harcot, és emiatt kellett - jogerős ítélet alapján - csaknem 7 évet börtönben ülnie; a Fővárosi Ítélőtáblán kedden tartott perújítási eljárásban az ügyész és a védő a minősített emberölés vádja alól jogos védelem címén kérte a felmentést. A bíróság épülete előtt kedden délután egy gyanús táskát is találtak, amelyet tűzszerészek vizsgáltak meg, egyelőre nem tudni, hogy mi volt a táskában.

Az ügyben indult eljárások adatai szerint a 60 év körüli Sz. Attila kálváriája 2000 végén kezdődött, amikor a férfi budapesti panziójában egy inzultus után, a kiérkező rendőrök ahelyett, hogy segítették volna, gyakorlatilag rászabadították a maffiát. Ezután a fekete sereg "katonái" havi rendszeres "védelmi pénzt" követelve próbálták megfélemlíteni a férfit, sorozatosan inzultálták, fenyegették őt, a családját, az alkalmazottait, a vendégeit zaklatták a panzióban, a parkolójában álló autókat pedig megrongálták.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Sz. azonban nem állt kötélnek, és amikor 2001 elején, immár sokadszor újra zsarolni, fenyegetni próbálták, a férfi az otthona közelében több figyelmeztető lövés után rálőtt két támadójára. Egyikük meghalt, társa súlyosan megsebesült. Az elhunyt támadó apja az illetékes kerületi kapitányság magas beosztású rendőrtisztje volt.

"Megtorlás" miatt 13 évet kapott

Az eset nyomán három büntetőeljárás indult, az egyikben bűnpártolás miatt elmarasztalták azt a rendőrt, aki "ráküldte" a maffiát Sz.-re, a másikban a fekete sereg több "katonáját" ítélték el Sz. sérelmére elkövetett súlyos bűncselekmények miatt, a harmadikban viszont Sz.-t sújtotta 13 év fegyházzal előbb 2003-ban a Fővárosi Bíróság, majd 2004-ben másodfokon, jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla is több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt. A bíróságok akkor kizárták a jogos védelmi helyzetet, és Szántai cselekményét "megtorló" jellegűnek ítélték.

A másodfokú perújítási eljárásban, kedden a Fővárosi Ítélőtáblán az ügyész és a védő egyaránt felmentést kért a minősített emberölés vádja alól jogos védelem címén. Perbeszédében az ügyész Sz. támadóiról elmondta: a fekete seregként ismertté vált bűnbanda nem ismert kegyelmet, Sz.-t is "hónapokon át egyre fokozódó erővel zsarolták", közvetlenül a fegyverhasználat előtt kirabolták, otthonáig üldözték. A hatalmas termetű támadók fegyver nélkül is olyan erőfölényben voltak Sz-szel szemben, hogy részéről a fegyverhasználat sem tekinthető eltúlzottnak.

A férfi sírva beszélt fogvatartásának körülményeiről

A tárgyaláson Sz. Attila arról beszélt: 12 év kellett ahhoz, hogy kiderüljön az igazság, miszerint "a szervezett bűnözés a rendőrség hathatós támogatásával fosztogatja az embereket". A férfi sírva beszélt mindazokról a megpróbáltatásokról, amelyeket neki és családjának ki kellett állnia az évek során. Elmondta, hogy fogvatartása közben összezárták támadóival, akik többször ájulásig verték. Az is megesett, fogvatartói vonszolták el, hogy edzés gyanánt bántalmazzák. "A testem tele van forradásokkal" - mondta a férfi, aki összesen 6 év 9 hónapot töltött börtönben.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Sz. megjegyezte: előzetes letartóztatása során egy víz és WC nélküli helységben tartották, ahol előfordult, hogy ugyanabból az üvegből kellett innia, amelyikbe időnként a szükségét végezte, s ezen fogvatartói "nagyon jól szórakoztak". Sz. elmondta, hogy a történtek miatt gyermekeinek abba kellett hagyniuk nappali tanulmányaikat, ugyanis muszáj volt munkába állniuk, és csak levelező tagozaton tanulhattak tovább, van olyan gyermeke, aki az átélt események hatására ma is csak lámpa mellett mer aludni. A férfi erőteljesen bírálta a Fővárosi Főügyészséget is, amely elmondása szerint úgy minősítette az ő magatartását, hogy "túllihegte a helyzetet". A Fővárosi Ítélőtábla március 13-ra napolta a határozathidetést Sz. Attila perújítási ügyében.

A fekete sereg vezetője még mindig szökésben van

A bűnüldöző hatóságok szerint a fekete sereg prostitúcióval, védelmi pénzek szedésével, tartozásbehajtással foglalkozott, erőszakos harcot folytatott a mindezekből származó illegális jövedelmekért és a fegyveres leszámolástól sem riadt vissza. Az ügyben jelenleg is zajlik a másodfokú büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán, határozathirdetés a napokban várható. Az első fokon eljárt Fővárosi Bíróság 2010 végén a fekete sereg szökésben lévő vezetőjét, M. Róbertet tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre, 28 társának többségét másféltől tizenöt évig tartó fegyházra, illetve börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen.

Az elsőrendű vádlott már a folyamatban lévő elsőfokú büntetőper vége felé szökött meg a házi őrizetből, jelenleg sem ismert a tartózkodási helye, a napokban azonban levelet intézett a másodfokú büntetőtanácshoz, amelyben többek között azt írta: vádlott-társai érdekből vallottak ellene, nem mondtak igazat, amikor bűnszervezetről beszéltek, szökését pedig azzal indokolta, hogy a bíróság szerinte elfogult volt vele szemben, és ezért tart a súlyos ítélettől.