Nem engedte a pornóvetítést a bíró a Damu-perben

Vágólapra másolva!
A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék március 20-ra napolta el az ítélethirdetést a nemi erőszakkal vádolt Damu Roland perében. Damu ügyvédje az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését vagy Damu felmentését, P. Tímea ügyvédje pedig a döntés helyben hagyását kérte.
Vágólapra másolva!

"Nem próbáltam megerőszakolni P. Tímeát, és nem is erőszakoltam meg, nem tartottam fogva soha. Ártatlannak tartom magam, nagyon bízom az igazságszolgáltatásban" - ennyit mondott az utolsó szó jogán Damu Roland, akit a bíróság első fokon hat év börtönre és hat év közügyektől való eltiltásra ítélt.

Hatalmas sajtóérdeklődés mellett kezdődött Damu Roland ügyének másodfokú tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken, a jelen lévő több tucat újságíró és operatőr például azzal sem törődött, hogy a brókerügyben gyanúsított Kulcsár Attila mászkál a folyosón. Damu Roland ügyvédje, Ruttner György a tárgyaláson tizenkét tanú kihallgatását és több új szakértő kirendelését kérte, de a bíró ezeket az indítványokat mind elutasította.

A bíró nem engedte azt sem, hogy az ügyvéd a perbeszéde közben levetítse azt a pornófilmet, amellyel illusztrálni akarta Damu ártatlanságát. Ruttner szerint az elsőfokú ítélet nem volt megalapozott, mert például P. Tímea vallomásának megfelelően nem történhetett meg az erőszakos közösülés, és ezt szerette volna egy pornófilmmel is bebizonyítani.

"Profi pornószínészeket kértünk fel arra, hogy bizonyítsák, fizikailag képtelenség úgy megerőszakolni egy nőt, ahogy az az ítéletben szerepel. Álló helyzetben nem lehet behelyezni a férfi nemi szervet úgy, ahogy a sértett leírta" - magyarázta a színész ügyvédje.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Ruttner György négyórás védőbeszédet tartott

Damu ügyvédje az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését vagy Damu felmentését, P. Tímea ügyvédje pedig a döntés helyben hagyását kérte. A bíró március 20-ra napolta el a tárgyalást. Az elsőfokú ítéletről Ruttner kijelentette: "jogilag egy silány fércmunka, nem méltó ahhoz, hogy a Magyar Köztársaság bírósága ilyet adjon ki a kezéből", szerinte az ítélet 75 helyen iratellenes, és valótlanságokat tartalmaz. Az ügyvéd ezután négyórás védőbeszédben ismertette a szerinte iratellenes részeket.

Lehet-e egyszerre a harisnyát letépni és a női bugyit szétszaggatni?

Ruttner György fizikus szakértő bevonását is kérte, mert szerinte az ítéletben ellentmondásos, hol sérült meg P. Tímea ruhája. "Szakértőnek kellene vizsgálnia, lehet-e egyszerre a harisnyát letépni és a női bugyit szétszaggatni" - részletezte az ügyvéd. Szerette volna, ha a bíróság meghallgat egy időközben előkerült tanút is, aki állítása szerint bizonyítaná, hogy Damu Roland nem követett el erőszakot.

A bíró az ügyvéd összes kérését elutasította, de Ruttner a védőbeszédében a tanú vallomását is ismertette, és a pornófilmet is részletezte, illetve ábrákkal mutatta be az állítólagos erőszakot.

A tárgyalás után a színész az újságíróknak csak annyit mondott, nagyon reméli, hogy az elsőfokú ítélet nem marad úgy.

Damu Rolandot első fokon hat év börtönre és hat év közügyektől való eltiltásra ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság, mert bűnösnek találták súlyos testi sértésben, erőszakos közösülésben és személyi szabadság korlátozásában.

A 36 éves sorozatszínészt 2010. november 18-án vette őrizetbe a rendőrség erőszakos közösülés gyanúja miatt, majd két nappal később az elsőfokú bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Tíz nappal később a bíróság szabadlábra helyezte a férfit.

A vád szerint Damu Roland 2008 szeptemberétől 2010 októberéig - kisebb-nagyobb megszakításokkal - a bántalmazott nő élettársa volt, és rendszeresen alakult ki köztük tettlegességig fajuló konfliktus. 2009 nyarán egy szállodai szobában szóváltás után a férfi ököllel arcul ütötte élettársát, emiatt a nő bal szeme bevérzett. A vádirat azt is tartalmazza, hogy 2010 őszén a színész ki akart békülni a nővel, a vita azonban elfajult, és a férfi folyamatosan ütlegelte, rugdosta volt élettársát. A nő megpróbált ellenállni, de a vád szerint Damu - folytatva a bántalmazást - közösült vele.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Damu Roland a szerdai tárgyaláson

A nő a lakásból nem tudott elmenekülni, mert a színész az ajtót kulcsra zárta, és a történtek után csak hosszas könyörgésre engedte el volt élettársát a lakásból. A bántalmazás következtében a nő az arcán, a nyakán, a jobb felkarján, a bal bokáján, a jobb térdhajlatán és a hátán szenvedett el zúzódásos, bevérzéses sérüléseket. A 28 éves nőt mentők kórházba szállították, ahonnan értesítette a rendőrséget, és feljelentette volt barátját.