A Facebooknak és a fesztiváloknak is köszönheti sikerét a Jobbik

Vágólapra másolva!
Egy amerikai lap szerint a Jobbik, más európai szélsőjobboldali pártokra nem jellemző módon, fesztiválokkal és divattal is igyekszik támogatókat szerezni magának a fiatalok között. A lap szerint az is az oka a Jobbik térnyerésének a fiatalabb korosztályban, hogy a párt a többi magyar párthoz képest ügyesebben használja a közösségi szájtokat.
Vágólapra másolva!

Miért dühösek a magyar fiatalok, és miért tolódnak egyre inkább a szélsőjobb felé? címmel jelentetett meg cikket egy amerikai újság, a Time csütörtökön. A lap internetes oldalán is olvasható cikk szerint ennek egyik nem elhanyagolható oka a "szélsőjobboldali, romaellenes nézeteket valló" Jobbik erős internetes jelenléte. A lap megszólaltatja Krekó Pétert, a magyar Political Capital Institute egyik elemzőjét, aki a szélsőjobb fiatalok közötti népszerűsége kapcsán kijelentette, hogy a Jobbik a Facebook és az iWiW segítségével jobban el tudja érni a fiatalokat, mint a többi párt. Krekó Péter a Time-nak arról is beszélt, hogy jelenleg a Jobbik koncerteket és fesztiválokat szervez a fiataloknak, és "most a Jobbik az egyetlen párt, amely a fiataloknál jól működő retorikára képes".

A lap megemlíti, hogy míg Európa más részein a szélsőjobb általában a társadalom határmezsgyéjére szorult, szegényebb, kevésbé iskolázott rétegek közt a legelterjedtebb, addig Magyarországon és a Jobbik esetében ez nem feltétlenül igaz. A Political Capital Institute több mint 2200, a Jobbikot a Facebookon a kedvencek közé jelölő szavazó hátterét vizsgálta meg. A kutatás végzői, függetlenül attól, hogy a Facebook felhasználói általában véve inkább a fiatalok, meglepődtek, hogy mennyi fiatal és iskolázott támogatója van a Jobbiknak.

A megvizsgált 2200 Jobbik-szimpatizáns 36 százaléka volt még diák, 22 százalékának volt egyetemi diplomája, 6 százalékának pedig posztgraduális fokozata. Egy a felmérésben részt vevő elemező szerint a Jobbik Facebook-csoportjának tagjai az átlagnál "nagyobb valószínűséggel szavaznak, aktívabbak, és könnyebben kaphatók demonstrációkra is". "A Jobbik támogatói érdeklődnek a zene, a divat és a fesztiválok iránt, és mindezen elemek részei a Jobbik megjelenésének. Ezek a kapcsolódások más európai szélsőjobboldali pártra nem jellemzőek" - mondta.

A Time megszólaltatott egy 26 éves Jobbik-szimpatizáns miskolci jogászhallgatót is, aki elmondása szerint azért támogatja a Jobbikot, mert a párt a magyar hazát építi. "Radikális változások szükségesek ahhoz, hogy az anyaország épüljön. Valós demokrácia kell, amely a dolgozó emberek támogatásán alapul" - mondta. A lap a Political Capital Institute felmérésének egy másik elemét is közölte, amely szerint a Jobbik 16 és 20 év közötti Facebook-támogatóinak egyötöde a romaellenességet jelölte meg azon okként, amely miatt a párt online támogatója lett.