Felülvizsgálják a közlekedési kedvezményre jogosult mozgássérültek állapotát

Vágólapra másolva!
Legkésőbb szeptember közepéig meg kell újítaniuk a közlekedési kedvezményre jogosult mozgáskorlátozottaknak a támogatás alapját képező minősítésüket. Az új rendszerben az kaphat kedvezményt, akinek az orvosok véleménye szerint legalább három éven át változatlan lesz az állapota.
Vágólapra másolva!

Új orvosszakmai minősítési rendszer alapján döntenének a jövőben a súlyosan mozgáskorlátozott emberek közlekedési kedvezményeiről - derül ki a kormány honlapjára csütörtökön felkerült jogszabálytervezetből. A kormány ennek érdekében módosítana több rendeletet, ezek között van a parkolási igazolványokról és az érintettek lakáscélú állami támogatásáról szóló kormányrendelet is.

Az új szabályokra a kormány szerint azért van szükség, mert az a tavaly július óta hatályos kormányrendelet, amely a mozgáskorlátozottak gépjárműszerzési és -átalakítási támogatásának igényléséről szól, nem tartalmazza, hogy ki, milyen feltételekkel kaphat ilyen támogatást. A jogszabálytervezet indoklása szerint ezen kívül az is indokolt szakmailag, hogy a súlyos mozgáskorlátozottság azok estében is megállapítható legyen, akiknek a közlekedőképességük súlyosan akadályozott, azonban nem rendelkeznek erről szóló, orvosszakmai szerv által kiadott korábbi minősítéssel.

A fogyatékossági támogatásra való jogosultság alapját képező, súlyosan fogyatékos állapot minősítését jelenleg a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) végzi. A rendelet módosításával a közlekedőképesség súlyos akadályozottságának megállapítására szolgáló orvosszakértői vizsgálatokat is az NRSZH végezné. Az új minősítésben közlekedőképességében súlyosan akadályozottnak azt tekintenék, akinek az esetében az NRSZH szakértői bizottságainak vizsgálata során megállapított állapot várhatóan legalább három évig fennáll.

A módosítás hatályba lépése előtt kiadott szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás a hatályossági idején belül, de legkésőbb szeptember 15-éig használható fel súlyos mozgáskorlátozottság igazolására. A közlekedőképesség minősítéséről szóló szakvéleményt az iratok alapján 2013. december 31-éig adják ki.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális ügyekért felelős államtitkára január 18-án, az első, speciálisan átalakított autó kulcsának az ünnepélyes átadásakor kiemelte: a súlyosan mozgáskorlátozott emberek közlekedését könnyítő támogatási rendszer tizenöt évig változatlan volt, de a 2011 nyara óta működő rendszerben az új autók után már 900 ezer, míg használt (legfeljebb négyéves) autók után 600 ezer forint támogatást lehet igényelni. Az idei költségvetés terhére 650 új Suzukiról született döntés; ebben az évben mintegy négyezer kérelem érkezett be új és használt gépjárművekre - mondta az államtitkár.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tavaly a gépkocsi-vásárlási támogatás megemelésével együtt arra is javaslatot tett, hogy 2013. január 1-vel szüntessék meg a közlekedési támogatást. A tárca akkor úgy számolt, hogy a 2013. január 1-jével megszűnő közlekedési támogatást fokozatosan vezetné ki: 2012-ben azt már kifutó jelleggel folyósítanák azoknak, akik rendelkeznek érvényes háziorvosi szakvéleménnyel. A minisztérium akkor azt mondta, hogy az ellátás megszüntetése miatt a súlyosan fogyatékos embereket valós anyagi hátrány nem éri.