Schmitt Pál tiszteletben fogja tartani a vizsgálóbizottság döntését

Schmitt Pál, köztársasági elnök rendkívüli osztályfőnöki órát tart a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskolában
Vágólapra másolva!
Az esetleges lemondását firtató kérdésre a köztársasági elnök a BruxInfónak azt mondta, hogy az ország kétharmadának még mindig megfelelő elnök. A Medián legfrissebb felmérése szerint relatív többségbe kerültek azok, akik szerint a köztársasági elnöknek a plágiumügy miatt le kellene mondania.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál a BruxInfónak adott interjújában elismerte, hogy a kormány és ő maga is követett el hibákat az elmúlt hónapokban, ezeket azonban, mint mondta, ki lehet javítani. Szerinte Magyarországon nem tesz jót az Európai Unió megítélésének, hogy mostanában túl sok magyar ügytől voltak hangosak az EU intézményei, és a lakosság körében erősödő euroszkepticizmus a radikálisok malmára hajtja a vizet.

Brüsszeli találkozóiról azt mondta: Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke azt kérte, hogy Magyarország vegye komolyan az Európai Bizottság leveleit, figyelmeztetéseit, kéréseit. Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso pedig azt közölte vele, hogy csak akkor tud segíteni, ha a kormány maximálisan együttműködik, és teljesíti a bizottság kéréseit.

A BruxInfo kérdésére, hogy igaz-e a Hvg.hu újabb felvetése arról, hogy további plágiumgyanús oldalak vannak az 1992-es doktori disszertációjában, Schmitt Pál azt mondta: megfogadta, hogy ebben az ügyben nem nyilatkozik, elhatárolódik tőle, a plágium vádját pedig a "messzemenőkig visszautasítja". A köztársasági elnök hozzátette: a dolgozatot vizsgáló bizottság következtetését tiszteletben fogja tartani. Hangsúlyozta azt is, hogy "ez nem egy PhD volt a mostani elvárásokkal, hanem egy kisdoktori 20 évvel ezelőtt, ami írógéppel készült". "Egy államférfinak, magas rangú politikusnak meg kell méretnie magát minden pillanatban" - mondta az interjúban.

Arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e, hogy ez az ügy már ártott annyit a személyének és a köztársasági elnöki intézménynek, hogy távoznia kellene a pozíciójából, Schmitt Pál azt válaszolta: "Annyit ártott, amennyire hagyták, hogy ártson. A felém irányuló szeretetet és bizalmat változatlanul érzem. Nyilvánvaló, hogy az ország kétharmadának még mindig megfelelő elnök vagyok".

A Medián legfrissebb felmérése szerint relatív többségbe kerültek azok, akik szerint a köztársasági elnöknek a plágiumügy miatt le kellene mondania. A közvélemény-kutató szerint a lakosság jelentős része (44 százalék) az ország szempontjából is súlyosnak érzi a Schmitt Pál ellen felmerült vádakat, sőt, minden negyedik ember nagyon súlyosnak tartja a helyzetet. Az elnök tisztázó szándékú rádiós interjúja ellenére az első reakciókhoz képest jelentősen, 39-ről 46 százalékra nőtt a lakosságon belül azok aránya, akik inkább a HVG vádjaiban hisznek, és ezzel szemben mindössze 24 százaléknyian fogadják el a köztársasági elnök állításait.