Bontják az MTA félig kész épületét

bontják a félig kész BME épületét
Vágólapra másolva!
Több napja nagy munkagépekkel bontják a Budapesti Műszaki Egyetem épületeinek közelében 2007 óta épülő, félkész épületet. A BME rektorhelyettese szerint valójában nem bontanak, hanem újra elkezdték építeni az épületet.
Vágólapra másolva!

Napok óta bontják a Budapesti Műszaki Egyetem campusán a Q2-nek nevezett félkész épületet. Az épületet 2007-ben kezdték építeni ppp-konstrukcióban a már létező Q1 épület mellett, de már 2009-ben megírtuk, hogy a kivitelező Hérosz Építőipari Zrt. leállította az építkezést, mert a gazdasági válság miatt nem talált beruházót. A cég tavaly októberben csődvédelmet kért, februárban pedig elrendelték a felszámolását.

Kiss Ádám olvasónk felvétele
Olvasónk fényképe a bontásról

A bontást jelentő olvasónk szerint "hatalmas, krokodilszerű bontógépekkel" estek neki az épület eddig felhúzott egy emeletének. "A környéken közlekedők döbbenten nézik, hogy mi zajlik. Nagyon sokan arról beszélnek, hogy micsoda pazarlás ez" - írta olvasónk, aki képeket is küldött a bontásról.

Az építkezést eredetileg a BME rendelte meg, de miután az 2010-ben félbemaradt, a projektbe beszállt a Magyar Tudományos Akadémia. Andor György, a BME rektorhelyettese az Indexet arról tájékoztatta, hogy az épület soha nem nem volt a BME-é, csak az alatta lévő földterület, de 2010-ben azt is eladták a Magyar Tudományos Akadémiának.

A rektorhelyettes tájékoztatása szerint az épületet valójában nem bontják, hanem elkezdték építeni, de az eredetitől némileg eltérő tervek miatt helyenként megerősítésre van szükség, mivel speciális födémterheléssel járó laboratóriumok is kerülnek az épületbe, így a mostani részleges visszabontás ezzel függ össze. Az épületet várhatóan októberben fejezik be.

Kiss Ádám olvasónk felvétele