Gyors kórházátvételre készül a kormányzat

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy valakinek csipőprotézisért többet kell majd utaznia, ahhoz hogy valóban szakértő kezébe kerüljön, de ez így van jól - vázolta az egészségügy átalakításának egyik lehetséges következményét Szócska Miklós. A területért felelős államtitkár terveit hétfőn a Fidesz frakciója is támogatta.
Vágólapra másolva!

Fel kell gyorsítani az egészségügyi ellátórendszer átalakítását, a városi fekvőbeteg-intézmények átvételét májusban le kell zárni - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfőn a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a Fidesz-frakció ülésén megerősítette, hogy egyetért az egészségügy korszerűsítésének irányával, és - a sajtóhírekkel ellentétben - az átvétel felgyorsítását szorgalmazza. Az erről szóló jogszabálytervezet várhatóan a jövő héten jelenik meg.

A Fidesz-frakció hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy meghallgatták Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt, és a képviselőcsoport úgy döntött: támogatja a kormánynak az egészségügyet érintő fejlesztési elképzeléseit. A további részkérdésekben a közeljövőben újabb egyeztetések várhatóak - tették hozzá.

Szócska Miklós a sajtótájékoztatón elmondta: a következő két hétben az intézményi struktúra átalakításának folyamatban lévő ügyeit - működési engedélyeket, finanszírozási szerződéseket - is rendezik. A funkcióváltásban érintett 19 intézménnyel március 28-án részletes egyeztetések kezdődnek az azokat érintő átalakításokról, fejlesztésekről - hangsúlyozta az államtitkár.

Mint kifejtette: az elmúlt időszakban - nyolc fordulóban - összesen 19 résztvevővel egyeztettek az intézményi struktúra alakításáról. Következő alkalommal, március végén a már kiírt, illetve a hamarosan megjelenő uniós pályázatok részleteiről egyeztetnek majd. A 19 intézményről az államtitkár annyit mondott, hogy az átalakulások vegyes képet mutatnak, lesz olyan például, ahol két intézmény egyesülni fog.

Szócska Miklós ugyanakkor kiemelte: azt a "riogatást", hogy valami megszűnik, ki kellene venni a rendszerből, ugyanis az egészségügyi struktúra átalakításakor minden esetben fejlesztésről van szó. Mint fogalmazott: "nem az a lényeg, hogy hol mi nem lesz, hanem, hogy mindenki tudja, mit hol kap meg". Azt viszont garantálta: olyan nem lesz, hogy intenzív osztályi háttér nélkül ültethessenek be csípőprotézist, a szakmai szabályokat rendbe fogják tenni. Mint hozzátette: lehet, hogy valakinek csipőprotézisért többet kell majd utaznia, ahhoz hogy valóban szakértő kezébe kerüljön, de az államtitkár szerint "ez így van jól".

Az intézmények átalakításáról Szócska Miklós egyelőre nem árult el részleteket, mindössze annyit mondott, hogy többségben vannak azok a helyek, ahol optimalizálni kellett a betegutakat. Ezek megalakításakor viszont a vezető gondolat végig az volt, hogy mindenkiről minden ellátási tekintetben megfelelő módon gondoskodjanak - hangsúlyozta.