MSZP-sek is megszavazták a Gyurcsányt számon kérő Balsai-jelentést

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének évértékelője a Best Western Hotel Hungaria szállodában 2012.02.21-én
Vágólapra másolva!
Négy szocialista képviselő is igennel szavazott hétfőn a parlamentben, amikor az Országgyűlés elfogadta a 2006-os rendőri túlkapásokról szóló Balsai-jelentést. A dokumentum többek között Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök politikai felelősségét firtatja, és átvilágítaná a 2006-os rendőri vezetők utóéletét.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a parlament Balsai Istvánnak a 2006. őszi erőszakos rendőri fellépésről készített jelentését. Az időközben alkotmánybíróvá választott fideszes politikus miniszterelnöki megbízottként arra jutott, hogy az ügyben szükséges Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálata, és úgy ítélte meg, felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

A parlament 279 igen szavazattal 11 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hagyta jóvá hétfőn a Balsai-jelentést. Az indítványra a Fidesz, a KDNP és - két képviselője kivételével - a Jobbik is igennel voksolt, míg az LMP elutasította azt. Az MSZP-frakció nagy többsége távol maradt a szavazástól, négy politikusa - Harangozó Gábor, Kovács László, Molnár Zsolt és Pál Béla - azonban igent nyomott. A Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselők nem vettek részt a voksolásban.

A Balsai-jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozat alapján a kormánynak április 15-ig jelentést kell készítenie arról, hogy a 2006 őszén bizonyítottan törvénytelenül fellépő rendőrök, valamint az intézkedéseket irányító rendőri vezetők közül hányan szolgálnak ma is a rendőrség állományában. A javaslat elfogadásával a parlament arra is felkérte a kormányt, hogy április közepéig jelentésben foglalja össze, a 2006. szeptember 19. és 22. között, valamint október 23-án lezajló tömegdemonstrációkon törvénytelenül fellépő rendőrök felelősségre vonása érdekében milyen intézkedések történtek.